Vágólapra másolva!
Stabilizálhatja az olasz gazdaságot a minap bejelentett, államháztartás konszolidációját célzó program a Fitch Ratings szerint. A hitelminősítő szerint Olaszország jó úton jár az idei államháztartási hiánycél teljesítése felé, de más londoni hitelminősítők pesszimistábbak.
Vágólapra másolva!

Olaszország adósságdinamikája nem fenntarthatatlan, és a minap bejelentett államháztartási konszolidációs program stabilizálhatja az olasz szuverén adósi profilt, alátámasztva a magasan elsőrendű, "AA mínusz" szintű olasz adósosztályzatot - áll a Fitch Ratings hitelminősítő szerdán Londonban kiadott átfogó elemzésében.

A Fitch szerint az olasz és egyéb euróövezeti kormánykötvény-hozamok legutóbbi meredek emelkedése nem az olasz szuverén adósi alapmutatók romlását tükrözi, hanem azt a bizalmi válságot, amely az euróövezeti adósságválságra adott európai gazdaságpolitikai válaszlépésekkel kapcsolatban uralkodott el a piacon.

Európa legnagyobb hitelminősítője szerint Olaszország jó úton jár az idei államháztartási hiánycél teljesítése felé, és a most bejelentett pótlólagos intézkedések megerősítik a 2014-re kitűzött egyensúlyi költségvetési cél hitelességét. A cég saját előrejelzése szerint az olasz államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 3,9 százalékára csökken, a kamatfizetési kötelezettségek nélkül számolt, elsődleges egyenleg pedig 0,9 százalékos többletben lesz.

Más nagy londoni hitelminősítők ugyanakkor nem ennyire derűlátók, többnek a véleménye szerint Olaszország problémái az euróövezet összeomlását is okozhatják. A Capital Economics Olaszországról kiadott elemzésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy Olaszország "az euróövezet ketyegő időzített bombája".

A cég szerint a jelenlegi gyenge növekedési környezetben az olasz kormánynak 7 százalékhoz közeli elsődleges államháztartási többleteket kellene produkálnia csak ahhoz, hogy az államadósság-ráta az olasz GDP-érték 100 százalékára csökkenjen hosszú távon.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint Olaszország gazdasága gyakorlatilag leállt, az olasz exportot pedig alapvetően versenyképtelenné teszi az erős euró. A CEBR szerint a versenyképesség megteremtéséhez Olaszországban 19 százalékkal kellene visszafogni a fogyasztást, és az egyre emelkedő hozamok miatt pedig most már "az olasz adóssághelyzet is közel jár ahhoz, hogy fenntarthatatlanná váljon".