Lázár: Szabályozói jogkört és több hatalmat kaphat az MNB

2011.07.15. 16:16

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Bloomberg amerikai hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, hogy a készülő jegybanki törvény szabályozói jogkörrel is felruházná a Magyar Nemzeti Bankot. Lázár azt is mondta, hogy a jegybankelnök távozásának kikényszerítése "nincs napirenden".

Szabályozói jogkört kaphat a Magyar Nemzeti Bank, ezzel pedig Magyarország növelni akarja a jegybank függetlenségét - jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában

Az eddigi várakozásokkal ellentétben az új jogszabály erősíteni fogja a jegybank függetlenségét -  jelentette ki Lázár János. Valójában nagyobb hatalmat akarunk adni a jegybanknak - mondta a frakcióvezető.

"Bizonyos esetekben például nemcsak véleményalkotási, hanem rendeletalkotási joga is lenne a jegybanknak" - mondta Lázár, utalva a devizaalapú hitelezéssel kapcsolatos kockázatokra, illetve ennek kezelésére. Hangsúlyozta azt is, hogy a jegybankelnök távozásának kikényszerítése "nincs napirenden".