Obama visszatérő stábja vethet véget az adósságplafon körüli harcnak

Vágólapra másolva!
Óvatosan, de optimistán nyilatkoztak szombat éjjel az amerikai kongresszusi képviselők, akik szerint van esély a megegyezésre, és megoldódhat az amerikai adósságválság. A tárgyalóasztalhoz visszatért Barack Obama elnök és stábja, miután szombaton kiéleződött a harc a hetek óta megegyezésre képtelen demokraták és republikánusok között.
Vágólapra másolva!

Vasárnap halvány remény van arra, hogy az amerikai republikánusok megegyezzenek egymással, és keddig véget vessenek az amerikai adósságválságnak az adósságplafon felemelésével. Szombat este republikánus kongresszusi képviselők és Barack Obama amerikai elnök - aki ismét személyesen beszállt a tárgyalásokba - előre tudtak lépni, így az utolsó pillanatban akár megállapodás is születhet - írja a New York Times.

A demokrata és a republikánus képviselők az elmúlt hetekben képtelenek voltak megállapodni az Amerikai Egyesült Államok adósságplafonjának emeléséről és az ahhoz kapcsolódó költségvetési intézkedésekről. A megegyezésre azért van szükség, mert az amerikai kormányzat becslése szerint augusztus 2-án, kedden az államadósság eléri a törvényben rögzített, 14,3 ezer milliárd dolláros plafont, ennek megemelése nélkül az Egyesült Államok nem vehet fel újabb hitelt, csak a lejárókat újíthatja meg. A pénz pedig kell, az amerikai költségvetés ugyanis havonta 125-130 milliárd dolláros hiányt produkál, újabb hitelek nélkül rövid időn belül bekövetkezhet a fizetésképtelenség.

Az adósságplafon emelésével mindkét fél egyetért, azt viszont, hogy milyen kiigazítások kövessék ezt, a demokraták és a republikánusok is másképp gondolják. A republikánus többségű képviselőház péntek este elfogadta a John Boehner házelnök által az adósságplafon emeléséről előreterjesztett törvénytervezetet, de azt a demokrata többségű szenátus azonnal el is utasította. A Boehner-terv egy tíz éven át végrehajtandó, 917 milliárd dolláros kiadáscsökkentés fejében 900 milliárd dollárral emelné meg az adósságplafont, azzal, hogy jövőre egy jelentősebb deficitlefaragásról és adósságlimit-változtatásról kellene megállapodni.

A másik terv Harry Reid szenátoré, a szenátusban többségben levő demokraták és a testület vezetőjéé. Reid javaslata szerint 2400 milliárd dollárral emelnék az adósságplafont, miközben a kiadásokat 2200 milliárd dollárral kurtítanák meg tíz év alatt. A képviselőház szombaton 246 nem és 173 igen szavazat mellett elutasította ezt a tervezetet, de a szenátus még nem szavazott róla.

A kongresszus két háza, a szenátus és a képviselőház egyre kiélezettebb harcot vívott a New York Times szerint egész szombaton. Ugyanakkor a helyzetet látva Obama elnök ismét személyes egyeztetésbe kezdett a felekkel. A tárgyalások nyomán - a Fehér Ház kérésére - szombat késő este Reid szenátor lefújta az éjfél utánra kitűzött szenátusi szavazást.

Mivel Reid időt akart adni a tárgyaló feleknek, a megegyezés érdekében a voksolást helyi idő szerint vasárnap délután egy órára halasztotta. "Nagyon sok részletet kell még véglegesíteni, és még messze vagyunk a megegyezéstől. Mindenkinek időt kell adnunk, amennyit csak lehet, a nyugodt munkára" - fogalmazott a szenátor, aki néhány órával korábban még kizártnak tartotta a megegyezést.

A New York-i lap szerint a szenátor reménykeltő bejelentése szinte megkönnyebbült sóhajt váltott ki a kongresszus különböző tagjaiból. Mitch McConnell szenátor, a szenátusban ülő republikánusok vezetője például úgy nyilatkozott, az összes fél - John Boehner házelnök, a Fehér Ház és ő - immár teljes erőbedobással keresi a megoldást. "Nagy bizonyossággal kijelenthetem, hogy a legközelebbi jövőben megegyezhetünk egymással" - közölte. Boehner is nyugodt hangnemben nyilatkozott, tárgyalópartnereit "okos, felelős embereknek" nevezve, akik őszintén keresik a megoldást.

A New York Times egy, a neve elhallgatását kérő demokrata tisztviselőtől - aki rálát a Fehér Ház és a kongresszusiak közötti tárgyalások alakulására - úgy tudja, a formálódó megegyezés jobban hasonlít majd Boehnernek a képviselőházban már elfogadott javaslatára, mint Reidére. A tervezet azonnal ezermilliárd dollárral emelné meg az adósságplafont, amelyet többféle kiadáscsökkentő intézkedés követne, és felállítana egy új, kétpárti bizottságot, amely egy további nagyszabású kiadáscsökkentő csomagot dolgozna ki 2012-ig, amikor az elnökválasztási időszakban ismét megemelnék az adósságplafont.