A felére csökkent a forint alapú lakáshitelezés az első fél évben

lakás, lakáspiac, lakáshitel, kilakoltatási moratórium, árverés
Vágólapra másolva!
Több mint a felére csökkent a forint alapú lakáshitelezés az idei év első félévében 2010 hasonló időszakához képest - írja a hétfői Napi Gazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Napi Gazdaság számítása szerint a forint alapú lakáshitelezés az idei év első fél évében 54 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest. A lap a számításait a Magyar Nemzeti Bank adataira alapozta. A Napi Gazdaság által megkérdezett bankok között egy sem akadt, amelyik a trendtől eltérő folyamatokról számolt volna be, és többségük már nem is számít idén változásra.

A lakáshitel-felvételnél általános a húsz éven túli futamidő, a lakáshitelek átlagos összege pedig nem változott; az egyik megkérdezett pénzintézetnél például 6-8 millió forint. A hitelintézeti szakemberek szerint a szokásos őszi lakáshitel-akciókra az idén nem nagyon érdemes számítani, ezzel kapcsolatban inkább csak a most is futó költség-elengedési gyakorlatot említették.

Az Erste bank megszólaltatott szakértője szerint nem lehet a mostani számokat a 2010-es első fél évhez hasonlítani, mivel akkor az első negyed évben, a márciustól bevezetett hitelezési szigorítások miatt sokan előrehozták a vásárlást.