Százhúszezer embert bocsát el a csődközelben lévő amerikai posta

2011.08.12. 18:58

Ki akar lépni a szövetségi egészségbiztosítási rendszerből, és mintegy százhúszezer alkalmazottjának elbocsátására készül az amerikai posta. A USPS az elmúlt négy év alatt 20 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, ebből 8,5 milliárd dollárt 2010-ben. A cég szerint, ha a magánszektorban működne, már rég csődöt jelentett volna.

Százhúszezer alkalmazottjának elbocsátását és a szövetségi egészségbiztosítási rendszerből való kilépést tervezi a nehéz anyagi helyzetbe került amerikai postaszolgálat (USPS) - közölték pénteken amerikai napilapok.

A posta egyúttal önálló szociális ellátórendszer felállítását kezdeményezi, amely szerinte az államinál olcsóbban tudna működni. A kongresszus jóváhagyására váró elképzelések, amelyek precedenst teremthetnek az Egyesült Államokban, tiltakozást váltottak ki az alkalmazottak szakszervezetei részéről. A tervezett intézkedések között szerepel a meglévő munkaszerződések felbontása is.

Az intézmény vezetése szerint a posta a szeptember 30-i határidőre nem lesz képes előteremteni az alkalmazottai egészségbiztosítását fedező következő, 5,5 milliárd dolláros részletet, és a kialakult helyzet már a szolgálat létét fenyegeti.

A USPS az elmúlt négy év alatt 20 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, ebből 8,5 milliárd dollárt 2010-ben. Az említett időszakban az amerikai levélforgalom 20 százalékkal esett vissza. A USPS közleménye szerint a cég, ha a magánszektorban működne, már régen csődöt jelentett volna.

Az amerikai postának, amely az elmúlt tíz év során 212 ezer fővel csökkentette személyi állományát, és nemrégiben 3700 hivatal bezárást jelentette be, 563 400 aktív alkalmazottja és mintegy 480 ezer nyugdíjasa van.

A posta a százhúszezres leépítést a 2015-ig esedékes, mintegy százezer fős rendes nyugdíjaztatás felett tervezi végrehajtani. Az USPS azt is kérelmezte a kongresszustól, hogy ötre csökkenthesse a heti hatnapos munkarendet, és hogy mentesítést kapjon a nyugdíjas postások egészségügyi ellátásának előfinanszírozása alól.