Keresztbe tehet a svájci parlament a kormány gazdaságélénkítő tervének

Vágólapra másolva!
Előfordulhat, hogy a svájci parlament nem támogatja a kormány kétmilliárd frankos gazdaságélénkítő tervét, amellyel a rekorderős svájci frank gazdaságra gyakorolt hatását próbálnák enyhíteni. Az erős frankárfolyam ugyanis elkezdte gyengíteni a gazdaságot, svájci politikusok pedig eltérő megoldásokat javasolnak a problémára.
Vágólapra másolva!

A svájci tisztségviselőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyenek lépéseket, mivel a frank erős árfolyama elkezdte gyengíteni a gazdasági növekedést és csökkenteni a vállalati nyereségeket. A svájci frank mintegy 20 százalékkal erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben az utóbbi hónapokban, mivel az euróövezet és az Egyesült Államok adósságproblémái miatt aggódó befektetők biztonságos menedéket keresnek tőkéjük számára.

Az ötpárti koalíciós kormány szerdán azt javasolta, hogy erősítsék a kutatás-fejlesztési tevékenységet, átmenetileg csökkentsék a társadalombiztosítási járulékokat, valamint támogassák az exportőröket és az idegenforgalmi iparágat, amelyeket különösen keményen sújt a frank árfolyamának szárnyalása.

A hazai gazdaságot összesen kétmilliárd frankkal támogató kormányzati tervet a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ám a német nyelvű TagesAnzeiger című napilap szombaton arról számolt be, hogy több befolyásos parlamenti képviselő nem támogatja ezeket az elképzeléseket. Urs Schwaller, a jobbközép kereszténydemokraták frakcióvezetője és Toni Brunner, a Svájci Néppárt (SVP) elnöke is a kétségeit hangoztatta.

"A kormány újrafelosztási elképzeléseinek eredményeként azok a vállalatok, amelyek korábban preventív intézkedéseket hoztak és így kevésbé szenvednek, valószínűleg nem kapnak semmit" - mondta Brunner, aki szerint Svájcot inkább az adók és járulékok csökkentésével, illetve az előírások enyhítésével kellene erősíteni.