Világgazdaság: A végtörlesztés miatt nem vonzó az árfolyamgát

Vágólapra másolva!
A nyolc nagyobb hazai banknál egyelőre kevesebb mint 2300-an kérték eddig az árfolyamrögzítést. A pénzintézetek szerint a végtörlesztés hírére sok adós a kivárás politikáját választotta - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Egyelőre mérsékelt az adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt - írta hétfői számában a Világgazdaság. A napilap által megkeresett nyolc jelentős banknál kevesebb mint 2300-an kérték eddig az árfolyamrögzítést. A pénzintézetek szerint a végtörlesztés lehetősége miatt sok adós kivár (arról, hogy megéri az adósnak a végtörlesztés, ebben a cikkünkben olvashat).

A Raiffeisen Banknál hetente több mint ezer ügyfél tájékozódik a fizetéskönnyítésekről, ám csak néhány százalékuk kéri az árfolyamrögzítést - mondták a bankban a gazdasági lapnak. A tapasztalatok szerint az érdeklődés ugyan nem, de az igénylések száma folyamatosan csökken. A legtöbb igénylésről az MKB Bank számolt be. A hitelintézet munkatársai eddig már 4403 ügyféllel tárgyaltak, közülük 677-en kérelmezték az árfolyamrögzítést, de csak mintegy három tucat szerződést kötöttek, csaknem 400 millió forint értékben.

Az Erste Banknál 400-nál kevesebben igényelték az árfolyamrögzítést, azoknak a kérelmeknek a száma pedig, ahol az ügyfél már a közokiratot is benyújtotta, még a százat sem éri el. Az érintett hitelállomány körülbelül 650 millió forint. Eddig 333-an kérték az árfolyamrögzítést a Budapest Banknál. Az OTP Banknál körülbelül 270-en, az AXA-nál és a K&H-nál mintegy kétszázan adtak be kérelmet, a CIB-nél pedig 70 igénylést regisztráltak.

Az [origo] augusztus közepén kérdezte meg a bankokat az érdeklődők számáról, és már akkor hasonló, viszonylag egységes kép rajzolódott ki: a nagyobb lakossági bankoknál ugyan folyamatos az érdeklődés, de jóval többen vannak, akik csak információt vagy tanácsot kérnek. A konkrét igénylések száma a kilenc legnagyobb hazai banknál augusztus 17-ig épphogy meghaladta a 300-at együttesen, az árfolyamvédelemben részesülők aránya a teljes ügyfélkörhöz képest így egyelőre százalékban ki sem volt mutatható.

A passzivitásnak az [origo] által megkérdezett bankok kommunikációs osztályai szerint több oka is lehet (ekkor még nem volt szó a végtörlesztés lehetőségéről). Egyrészt ma már szinte minden banknál más adóskönnyítő programok is elérhetőek, és ezek feltételrendszere az állami mentőcsomagénál olykor rugalmasabb. Másrészt az elmúlt időszak árfolyammozgásai ugyan valóban rémisztőek voltak, de időnként mégis az elmúlt hónapokban megszokott árfolyamon mozgott a frank, az ügyfelek egy része ezért még várakozó állásponton van.