A piacgazdasági gyakorlatban elfogadhatatlannak tartja a magyar devizahitelesek megsegítését célzó végtörlesztést az osztrák pénzügyminisztérium. Ausztria Matolcsy Györgynek a helyzetet értelmező levele ellenére is jogi lépéseket fontolgat.

A magyar válaszlevél nem változtatott az osztrák pénzügyminisztériumnak a magyar devizahitel-végtörlesztési törvénnyel kapcsolatos álláspontján - közölte csütörtökön az MTI érdeklődésére a bécsi szaktárca szóvivője. Az osztrák álláspont kiderül abból a levélből, amit Maria Fekter pénzügyminiszter küldött szeptember 12-én Matolcsy Györgynek, és nem változott a nemzetgazdasági miniszter válaszlevelének hatására - közölte Harald Waiglein.

Az osztrák pénzügyminiszter múlt hétfői levelében úgy vélekedett, hogy a magyar lépés "hatalmas és azonnali veszteségekhez" vezet az egész magyar bankrendszerben, és veszélyezteti Kelet- és Közép-Európa egészének pénzügyi stabilitását. Maria Fekter szerint "a tervezett intézkedések a jogbiztonság olyan mértékű sérülését jelentik, amelyre eddig egyetlen EU-tagországban sem volt példa". Úgy fogalmazott a végtörlesztési törvényjavaslatról, hogy az piacgazdaságban elfogadhatatlan gyakorlat, és "nem felel meg a várakozásoknak, amelyeket egy befektető egy működő piacgazdasággal és demokráciával szemben támaszthat".

Harald Waiglein kedden az osztrák hírügynökségnek elmondta azt is, hogy a bécsi tárca több lehetőséget vizsgál, "jogi természetű kapcsolódási pontokat" keres, hogy fellépjen a Magyarországon törvényben rögzített adósságtörlesztési megoldás ellen.

Matolcsy: Egy örökölt aknamező miatt kellett cselekedni

A bécsi pénzügyminisztérium által az MTI rendelkezésére bocsátott, múlt pénteki keltezésű levélben Matolcsy György úgy fogalmazott, a kormány "egy szinte megoldhatatlan gazdaságpolitikai helyzetet, aknamezőt" örökölt az előző kormányzattól. "Többek között mintegy egymillió háztartás esett a devizahitelezés csapdájába, az ő megsegítésük létfontosságú feladata a kormánynak" - hangsúlyozta.

Kiemelte többek között, hogy a korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem lesz kötelező a bankoknak a devizahiteleket forinthitelre átváltaniuk, illetve a devizahitelek kiváltásához forinthitelt nyújtaniuk. Felhívta hivatali partnere figyelmét arra, hogy az egyösszegű végtörlesztést csak december 31-ig lehet igényelni.
"Mindezek alapján úgy gondolom, hogy a végtörlesztés nem ingatja meg a pénzügyi rendszert, ellenben számításaink szerint hathatós segítséget nyújthat az egymillió devizahitellel terhelt háztartás közel 10 százalékának" - érvelt a levélben a nemzetgazdasági miniszter.