Nagy veszteséggel zárt az OTP

tőzsdekrízis, gazdasági válság, válság, értékpapírpiac, deviza, BUX-index, Buda-Cash Brókerház, bróker
Vágólapra másolva!
Az előző napi nagy esés után péntek reggel emelkedtek az európai tőzsdeindexek, a londoni, párizsi, frankfurti piacon ugyanakkor délután már erős mínuszokat mutattak a piacok. A BUX is javított, és a délelőtt folyamán tovább tudott erősödni, majd esett egy nagyot.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX - 1,45 százalékos csökkenéssel zárta a napot. A csütörtöki tőzsdezuhanások után pénteken nyugodtabb nap volt a börzéken, reggel az európai mutatók növekedtek, majd délután esésbe váltottak, de a nap végére sikerült enyhe plusszba kapaszkodniuk. Ahogy tegnap is, ma is leginkább a bankok részvényeit adták el a befektetők.

Az OTP a tegnapi 3000 forintos ár alatt ragadt, és 2798 forintos árfolyamon zárta a napot 6,57 százalékos veszteséggel. A bank árfolyama két éve nem volt ilyen alacsony. A bécsi tőzsdén a Raiffeisen Bank árfolyama háromkor 11 százalék feletti mínuszban is járt, majd 5 százalék feletti eséssel zárt, az Erste Banké mínusz 3,43 százalékon állt meg.

Görög csőd

A piacokat továbbra is Görögország lehetséges csődje és annak hatásai aggasztják, különösen az, hogy az európai bankok mekkora veszteségeket lennének kénytelenek elkönyvelni ebben az esetben. A félelmeket erősítik a vészjósló nyilatkozatok.

Már nem lehet kizárni a görög csőd lehetőségét - mondta egy holland napilapnak az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, a holland jegybank elnöke, Klaas Knot, a Reuters hírügynökség beszámolója szerint. Mindent elkövetnek azért, hogy ez ne történjen meg, de most kevésbé biztosan tudom kizárni a csődöt, mint pár hónapja - jelentette ki.

Nagy zuhanás után

Csütörtökön a világ szinte összes tőzsdéjén pesszimista hangulat uralkodott. A pesti börze részvényindexe, a BUX csaknem hatszázalékos mínusszal végzett, a londoni FTSE-100 mutató 4,67, a frankfurti DAX 4,96 a párizsi CAC-40 5,25 százalékkal esett. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst-300 indexe 26 havi mélypontra került. A New York-i tőzsde vezető indexei 3-3,5 százalékos csökkenéssel zárták a kereskedést.

A zuhanást elsősorban az idézte elő, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda esti közleményéből nagyon borús jövőkép rajzolódott ki, ennek nyomán egyre többen tartanak a visszatérő recessziótól. Emellett valószínűleg az intézmény kötvényvásárlást érintő bejelentései is csalódást okoztak a befektetőknek.