Magyar részvétellel épülhet lovasközpont Kínában

2011.09.29. 16:37

Egy debreceni technológiai és kulturális központ, valamint Kínában egy nemzetközi lovasközpont megépítését is célul kitűző együttműködési megállapodást írtak alá csütörtökön Debrecen városa, egy helyi cégcsoport, valamint Belső-Mongólia kínai tartomány vállalatainak képviselői. Kósa Lajos debreceni polgármester százmillió eurós befektetést remél a kapcsolattól.

A debreceni repülőtér környezetébe tervezett Belső-Mongol Technológiai és Kulturális Park létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást csütörtökön a magyar tulajdonú Xanga Investment & Development Group, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a kínai Belső-Mongólia tartomány két vállalata.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban tartott aláíráson elhangzott, hogy az együttműködés a tervek szerint szervezett formában biztosít majd lehetőséget a belső-mongóliai cégek Magyarországra, azon belül is Debrecenbe településéhez. A Xanga csoport olyan ipariinfrastruktúra-fejlesztési beruházásokat valósít meg Debrecenben, amelyek alkalmasak a kínai technológiai transzfer fogadására, egyúttal lehetőséget adva új munkahelyek teremtésére.

A Xanga csoport 2012 során összesen húsz belső-mongóliai vállalat betelepülését várja a kialakítandó "gazdasági övezetbe" - mondta Herdon István, a Xanga ügyvezető-tulajdonosa. A cégcsoport reményei szerint a technológiai park fejlesztése mellett a logisztika és szállítás, a kultúra és hagyományőrzés, valamint a turizmus területén is várható együttműködés.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt mondta, a fejlesztés előkészítése már önmagában harmincmillió eurós befektetést jelent, a város jövőre további hetvenmillió eurós befektetésre számít. A kapcsolat ugyanakkor kétirányú, a tervezett projektek között szerepel egy Belső-Mongóliában felállítandó Nemzetközi Lovas Kultúrközpont, mely lehetőséget biztosítani hivatott a magyar szakmai és pénzügyi befektetőknek a tartományban való megjelenésre.

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér  mellett már jelenlegi is épül egy ötvenezer négyzetméter alapterületű, a jövőben bővíthető logisztikai és cargobázis, a betelepülő vállalkozások számára. A reptérnek a Belső-Mongóliából érkező turizmus, valamint később indítandó oktatási csereprogramok kiszolgálásában is szerepet szánnak.

A partnerséget írásban is támogatásáról biztosító Nemzeti Fejlesztési Minisztérium reméli, hogy az együttműködés sikere esetén más kínai régiókkal is hasonló kapcsolatot lehet felépíteni - mondta Mendelényi Dániel, a magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztosság titkárságának vezetője.

"Az elmúlt évben, a kormánnyal is együttműködve, sokat dolgoztunk azon, hogy kínai befektetések érkezzenek Magyarországra, ennek a munkának a gyümölcse ez a megállapodás. Reméljük, később még sokkal nagyobb beruházásokra kerülhet sor Debrecenben és terségében" - mondta az eseményen Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK