A KDNP és Gyurcsány is megtartaná az evát

Vágólapra másolva!
Elfogadja a frakciószövetség álláspontját, de nem szeretné az eva eltörlését a KDNP - közölte kedden Harrach Péter, a kisebbik kormányzópárt frakcióvezetője. A Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc szintén kedden azt üzente a kormányfőnek: "el a kezekkel az evától!"
Vágólapra másolva!

Közel negyvenmilliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) számításai szerint az a módosító indítvány, amelyet a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be alternatív megoldásként, az egyszerűsített vállalkozási adó választhatóságához. A javaslat értelmében a bevételi határt jövőre 25-ről 30 millió forintra, az eva mértékét pedig 30-ról 35 százalékra emelnék. A KDNP természetesen elfogadja a frakciószövetség álláspontját, azonban nem szeretné az eva eltörlését - közölte Harrach Péter frakcióvezető.

Elfogadhatatlannak tartja az eva megszüntetését Gyurcsány Ferenc, aki egy keddi sajtótájékoztatón azt üzente a miniszterelnöknek: "el a kezekkel az evától!" A Demokratikus Koalíció elnöke kifejtette: az eva több tízezer kis és közepes vállalkozást vont be az adózásba, megszüntetése pedig ismét a szabályok alóli kibújásra ösztönözne. Szavai szerint az eva megszüntetésével - akár jövőre, akár 2013-ban történik meg - teljessé válik a kormány és a demokratikus ellenzék adópolitikai elképzelései közötti különbség.

Orbán Viktor miniszterelnök határozott és kemény volt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát, a kormánypárti frakció azonban arra kéri a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva mértékét, és csak 2013-tól szűnjön meg - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Lázár azt mondta: a kormány elzárkózott az eva megtartásától, a frakció azonban szeretné, ha a kabinet még megvizsgálná az említett javaslatot, amelyet szerdáig dolgoznak ki részletesen. Lázár János szerint ugyanakkor a frakció tudomásul vette a kormány álláspontját az eva ügyében.