Milliárdokkal maradt adós egy zalai építőipari cég

Vágólapra másolva!
Legalább két és fél milliárd forint hiteleői igényt nem tud majd kielégíteni a zalaegerszegi K+K Bau-Profil Zrt. felszámolója, de az is lehet, hogy ennél nagyobb lesz az összeg. Az építőipari vállalkozás ellen az elmúlt években egymást érték a felszámolási kérelmek, most 160 dolgozó fizetését kell a bérgarancialapból kifizetni.
Vágólapra másolva!

Valószínűtlennek tartja a felszámoló, hogy ki tudnák elégíteni a felszámolás alatt lévő, zalaegerszegi székhelyű K+K Bau-Profil Zrt. hitelezőinek igényeit. Somogyi Ferenc, a felszámolással megbízott TM-Line Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek azt mondta: a hitelezői igények meghaladják a 4,5 milliárd forintot, miközben a cég vagyona az átadott mérleg szerint 2 milliárd forint. A vagyon nagyobb része azonban kinnlevőség, amelynek behajtását a felszámoló kétségesnek ítéli meg.

A felszámolást megelőzően a dolgozók két és fél hónapig nem kapták meg a bérüket. Az adós cég vezetője - miután fizetést nem tudtak adni - "nem tett eleget a Munka törvénykönyve szerinti csoportos létszámleépítésre vonatkozó bejelentésnek" sem, így a dolgozók felmondása ügyében is a felszámoló cégnek kellett eljárnia a munkaügyi központ felé. A felszámoló cég 161 fő részére a bérgaranciai alapból igényelt 76,8 millió forintot, így december 10-ig valamennyi dolgozó megkapja az elmaradt járandóságát.

A cég megrendeléseinek nagy részét visszamondták, a pályázati munkákra kötött szerződéseket az érintett - marcali, nagyatádi, velencei, zalaegerszegi - önkormányzatok felmondták. Az ugyancsak pályázati forrásból épülő 76-os útépítés kivitelezési munkáira a K+K Bau-Profil Zrt. alvállalkozóként még 2011 májusában kötött szerződést, de a folyamatos csúszások után szeptember elsején - még a felszámolás kezdete előtt - egyoldalúan felmondta a szerződést, és levonult a területről.

A K+K Bau-Profil Zrt. 100 százalékos tulajdonosa Kecskés Richárd. A cég ellen 2009 óta közel 40 felszámolási kérelmet adtak be a hitelezők. A felszámolást a Turbók Épületgépészeti és Szolgáltató Kft. kérelmére idén szeptember 13-án rendelte el a Zala Megyei Bíróság.