Egymillió ember milliárdjairól csúszhatnak le a hipermarketek

Fót, Cora, bevásárlóközpont, hipermarket, szupermarket, megvette az Auchan a Cora áruházláncot
Vágólapra másolva!
Egymillió ember jut hozzá már februárban az igényelt Erzsébet-utalványokhoz, egyelőre azonban csak magyar tulajdonú üzletláncokban használhatják fel őket élelmiszer-vásárlásra. A kibocsátó cég állítja, az országos lefedettség érdekében az összes boltlánccal tárgyal, de a külföldi hipermarketek még nincsenek az elfogadóhelyek között. A tét havi több milliárd forintos forgalom.
Vágólapra másolva!

Lemaradásban vannak a nagy hipermarketláncok több üzlethálózattal szemben, mert egyelőre nincs megállapodásuk az élelmiszer-vásárlásra is használható Erzsébet-utalványokat kibocsátó állami céggel - a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) ugyanis már megegyezett a CBA-, a Coop-, a Reál- és az Arzenál-hálózattal. Már februárban milliárdos forgalom lehet a tétje a késlekedésnek, amelynek okait eltérően látják a két oldalon: a kereskedelmi szövetség közleménye szerint az állami társaság elzárkózik, a cég szerint viszont igenis folynak egyeztetések. A hipermarketek képviselői azt mondják, velük nem történt érdemi egyeztetés az ügyben.

Máthé Réka, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. értékesítési vezetője az MR1-Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában azt mondta, folynak a tárgyalások, minden olyan élelmiszerlánccal egyeztetnek, amelyik "az országos lefedettséget elősegíti". A műsorvezető felvetésére, hogy a tizenkilencezer elfogadóhely között még nincs hipermarket, Máthé Réka azt mondta: "mint ahogy mondottam, tárgyalunk, és mindenképpen gondoskodunk arról, hogy mindenki el tudja költeni az utalványt".

Szeretnének bekapcsolódni

Máthé Réka állításával ellentétben az országszerte több mint 200 boltot, köztük több mint 100 hipermarketet működtető Tescóval eddig csak informális egyeztetésre futotta. "A Tesco nyitott lenne az Erzsébet-utalványok elfogadására, de eddig hivatalos formában nem történt egyeztetés a kibocsátó állami cég és köztünk" - mondta Iglódi-Csató Judit az [origo] kérdésére. Hozzátette: "Még az Erzsébet-utalványról szóló jogszabályok elfogadása előtt a kibocsátó munkatársaival voltak informális tárgyalások, ezek egyikén 3-6 százalékos jutalékot említettek, majd volt később is egyeztetés. Reméljük, hogy a közeljövőben folytatódik az együttműködés, és hivatalosan is meg tudunk állapodni arról, hogy az áruházak elfogadóhellyé válhassanak."

"Hetente 3,5 millió vásárló fordul meg az egységeinkben, ez alapján nyilvánvaló, hogy szeretnénk együttműködni a kibocsátóval. Feltehetően az Erzsébet-utalványhoz jutó munkavállalók is szeretnék, hogy a Tesco is az elfogadóhelyek közé kerüljön. Erre utal, hogy eddig a vásárlók hetven százaléka fizetett rendszeresen utalványokkal" - fogalmazott a kommunikációs vezető.

Hasonló a helyzet az országszerte szintén több száz üzletet, köztük hipermarketeket is üzemeltető Spar-csoporttal is. Fehér István szóvivő az [origo]-nak azt mondta, az Erzsébet utalványról konzultáltak a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal, de érdemi előrelépésről még nem tud beszámolni. "A Spar-csoport az Országos Kereskedelmi Szövetség közleményében foglaltakat nem kívánja kommentálni" - fogalmazott Fehér István.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Az újak

Hasonlóan nyilatkozott Gillemot Katalin, az Auchan kommunikációs igazgatója is. Elmondta, az országszerte tizenkét hipermarketet működtető Auchan szakértői egy január közepén tartott konferencián megkeresték a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. képviselőit annak érdekében, hogy az áruházakban fizetni lehessen az új utalványokkal. "A társaság illetékese akkor közölte a munkatársaimmal, hogy a következő héten egyeztetni fognak velünk, de erre eddig nem került sor" - fogalmazott Gillemot Katalin, aki szerint az utóbbi években az Auchanban is jelentős forgalmat generáltak a vásárlók az étkezési utalványokkal.

Utasítás?

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az állami cég a ludas abban, hogy eddig nem sikerült tető alá hozni a hipermarketekkel való megállapodást. Máthé Réka rádiós nyilatkozatára reagálva a szervezet kedden közleményt adott ki, amely szerint az állami cég elzárkózott a nemzetközi láncok megkeresésétől, vagy lehetetlen feltételeket támasztott a hipermarketek számára. Vámos György, a szervezet főtitkára az [origo]-nak pedig azt mondta, tudomása szerint "a kibocsátó fentről kapott utasítást arra, hogy ne állapodjon meg a hipermarketláncokkal". Guller Zoltán, a NÜSZ igazgatója két héttel ezelőtt egy konferencián ezzel szemben közölte, nem rendelkezik olyan utasítással, hogy a kibocsátó ne kössön szerződést a hipermarketekkel. Akkor azt is hozzátette, "még nincs megállapodás a hipermarketláncokkal".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
... és a régiek

Vámos György állítása, amely szerint utasították a NÜSZ munkatársait, hogy ne kössenek szerződést a hipermarketekkel, Guller Zoltán korábban tett nyilatkozata szerint nem állja meg a helyét; az tény, hogy pont a külföldi tulajdonban lévő hipermarketekkel nem sikerült eddig megállapodnia a kibocsátónak. Az élelmiszer-kiskereskedelem többi jelentős szereplője, a magyar tulajdonú CBA, Coop, Reál és Arzenál azonban már készen áll. Az [origo] kedden telefonon megkereste a NÜSZ-t és Guller Zoltán igazgatót, de a cégvezető nem volt elérhető. A titkárságnak küldött levelünkre sem kaptunk választ, így nem tudjuk, hogy pontosan melyik hipermarketláncokkal tárgyalnak, mikor várható megegyezés, és Guller szerint miért nem sikerült eddig megállapodni a hipermarketekkel. Kértünk reakciót az OKSZ kijelentésére is, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz a cégtől.

Két hét múlva indul a verseny az utalványmilliárdokért

Az biztos, hogy a hipermarketek részéről nem tűnik logikus lépésnek az időhúzás, tekintettel az utalványokból adódó forgalomra, nem beszélve az Erzsébet-utalványos vevők ezen felüli vásárlásairól. Vámos György szerint az teljesen támogatható, hogy a magyar cégeket segíti a kormány, de jelen esetben nem szimpla támogatásról van szó, hanem úgy tűnik, az állami cég szeretné kizárni a versenytársakat, ez pedig elfogadhatatlan magatartás. A legnagyobb piaci résszel rendelkező, a legtöbb vásárlót kiszolgáló hipermarketek kizárásával pedig végső soron a választékot szűkíti a kormány, vagyis közvetve megszabja, hogy mely boltokban szabad elkölteni a pénzt.

A hipermarketeknek és a NÜSZ képviselőinek egy-két hetük maradt a megállapodásra. Máthé Réka értékesítési vezető ugyanis azt nyilatkozta, február elején kezdik meg az utalványok kiszállítását az egymillió igénylőnek. Az utalványokból - kedvező adózás mellett - havonta ötezer forintot kaphatnak a dolgozók. Ha feltételezzük, hogy az érintettek az összes utalványt elköltik, akkor százezer munkavállalóra félmilliárd forintos forgalom esik, éves szinten pedig több tízmilliárd forintról beszélhetünk.