A kínai modell miatt aggódik a Világbank

Vágólapra másolva!
A Világbank szerint Kína fordulóponthoz érkezett, mert jelenlegi növekedési modellje nem tartható. A szervezet elnöke szerint a tőkepiacokat liberalizálni kellene, az állami cégek dominanciáját pedig csökkenteni.
Vágólapra másolva!

Kína jelenlegi növekedési modellje nem tartható - jelentette ki Robert Zoellick, a Világbank elnöke hétfőn, a China 2030 címmel kiadott világbanki jelentés megjelenése előtt. A Világbank véleménye szerint a világ második legnagyobb gazdaságában mélyreható piaci reformokra van szükség, és a globális gazdasági válság még inkább erősíti a reformnyomást.

Zoellick szerint Kínának teljességgel keresztül kellene vinnie a piacgazdaságra való áttérést, és ehhez a gazdasággal összefüggő jogi szabályozásban is alapvető változtatások szükségesek. A bankrendszert kereskedelmibbé kellene tenni, a tőkepiacokat liberalizálni kellene, az állami cégek dominanciáját pedig csökkenteni. Csökkenteni kell a kínai gazdaság függését az exporttól, és a hazai kereslet erősítésére kell hangsúlyt helyezni - véli az elnök.

Kína növekvő világkereskedelmi súlya és a világ vezető hitelezőjeként betöltött szerepe miatt a Világbank a jüan nemzetközibbé tételét is szorgalmazza, a jüan globális tartalékvalutaként való elfogadása azonban - világbanki vélemény szerint - a kínai pénzügyi rendszer reformjától függ.

Tavaly az első negyedévben 9,7 százalékkal volt nagyobb a kínai GDP az egy évvel korábbinál. A növekedés a második negyedévben 9,5 százalékra, a harmadikban 9,1 százalékra, a tavalyi utolsó negyedben 8,9 százalékra lassult a kínai statisztikai hivatal szerint. Így tavaly a kínai GDP 9,2 százalékkal volt nagyobb a 2010-esnél.

A Nemzetközi Valutaalap az idei évre 8,2 százalékos többletet jósol a szeptemberben várt 9 százalék helyett; tavaly júniusban még 9,6 százalékot becsült. A jövő évi előrejelzését 8,8 százalékra vitte le 9,5 százalékról.

A világ második számú gazdaságának hazai összterméke (GDP) az eddigi rekordévben, 2007-ben 14,2 százalékkal bővült. Utána 2008-ban 9,6 százalékosra, 2009-ben 9,1 százalékosra módosult a növekedés, majd 2010-ben 10,4 százalékkal bővült a kínai gazdaság.