Uniós biztost delegálna Görögországba az Eurogroup vezetője

Vágólapra másolva!
Külön uniós biztos kinevezést javasolja a görögországi gazdaság szerkezetváltásának támogatására az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) vezetője. Hasonló megoldást korábban a németek is kezdeményeztek.
Vágólapra másolva!

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, a miniszteri csoport elnöke egy szerdai lapinterjúban azt mondta: a görög gazdaság igen kevéssé kapcsolódik össze az euróövezeti gazdasággal, szerkezete "össze sem hasonlítható a miénkkel". Ezt mutatja például az, hogy az athéni vezetésnek mostanáig nem sikerült kiaknázni a strukturális alapokból származó támogatás adta lehetőségeket. Ezért "nagyon támogatnám egy EU-biztos kinevezést, akinek feladata a görög gazdaság szerkezetváltásának segítése lenne" - mondta Juncker a Die Welt című német lapban megjelent interjúban.

Az év elején német politikusok vetették fel a külön uniós biztos kinevezését. A széles körben elutasításra talált berlini kezdeményezés szerint az új biztost a görög államháztartás felügyeletével kellene megbízni. Juncker erre utalva hangsúlyozta: nem a "megszorítási komisszár" intézményének létrehozását javasolja, hanem egy "újjáépítési biztos" kinevezését, aki összefogná az Európai Bizottság Görögországgal kapcsolatos valamennyi tevékenységét.

Hozzátette: "kell valaki" a bizottságban, akihez Athén fordulhat, "aki segítséget tud ajánlani" és közreműködik a görög gazdaságpolitika kialakításában. "Az nem elég, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek havonta egyszer áttekintik a helyzetet" - mondta Juncker.

Az euróövezeti válságkezelési rendszer kapacitásának bővítéséről szólva vitával kapcsolatban kifejtette: "március végéig döntést hozunk arról, hogy párhuzamosan működjön az állandó válságkezelési rendszer (ESM) és az ideiglenes mechanizmus (EFSF)". Így 750 milliárd euró állna rendelkezésre. "Várhatóan ennél hamarabb döntünk majd arról, hogy a tagállamok a befizetéseket nem öt részre elosztva, hanem két részletben teljesítik" - tette hozzá Juncker a márciusi uniós csúcs kezdete előtt egy nappal megjelent interjúban.

Az utóbbi felvetésről Angela Merkel német kancellár a héten kijelentette, hogy Berlin hajlandó az eredetileg tervezett öt helyett két - egyenként 11 milliárd eurós - részletben teljesíteni az ESM feltőkésítéséből Németországra háruló fizetési kötelezettséget, ha az euróövezet más tagjai is csatlakoznak a kezdeményezéshez.