Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Kétszáz forintos frankárfolyamon törleszthetnek az önkormányzatok az OTP-nek

Vágólapra másolva!
Árfolyamrögzítést kínál saját önkormányzati ügyfeleinek az OTP. Az árfolyamkülönbségből adódó többletteherre a bank a bankközi kamatláb plusz 1,5 százalékos hitelt nyújt - közölte a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évtizedben fokozatosan romlott az önkormányzatok pénzügyi helyzete, részben a frankkötvény-kibocsátások miatt. Az OTP szerint nincs szó szektorszintű problémáról, de egyes önkormányzatoknál szükség lehet az adósság átrendezésére - mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A frankárfolyam jelentős emelkedése miatt a bank olyan konstrukciót dolgozott ki, amely átmeneti likviditási segítséget biztosít - mondta Wolf László.

200 forinton rögzíthető az árfolyam

Kovács Pál ügyvezető igazgató közölte, az OTP által kidolgozott konstrukció azoknak az önkormányzatoknak szól, amelyeknek feszített a költségvetése, és az adósságfizetés gondot okoz. A konstrukció lehetővé teszi, hogy az OTP-vel ügyfélszintű kapcsolatban álló önkormányzatok 2014 végéig kétszáz forintos rögzített árfolyamon fizethetik a tartozásukat. Ennek fejében a konstrukciót igénylő önkormányzatok frankkötvényeinek kamatát fél százalékponttal megemeli a bank. Az árfolyamkülönbségből adódó többletre a hazai - három hónapos - bankközi kamatlábnál 1,5 százalékkal magasabb hitelt nyújt a bank. Kovács hozzátette, az OTP számításai szerint a frankkötvények forintkötvényre történő cseréje esetén az árfolyamkitettség megszűnik ugyan, de hosszabb és rövid távon is nagyobb adósságterhet jelent.

Kovács elmondta azt is, hogy a forintgyengülés 12 milliárd forint éves többletterhet jelent, mert a frankkötvényállomány kamata alacsony. Wolf közölte, az elemzők várakozása szerint a következő négy évben a frank árfolyama kétszáz forint alá mehet. Hozzátette: az előrejelzés nem az OTP prognózisa, hanem a Bloomberg hosszú távú konszenzusa.

A többi bank is segít

Más bankok is igyekeznek megoldásokat találni arra, hogy az eladósodott önkormányzatoknak könnyítést biztosítsanak. A Takarékbank szerda délután az MTI-vel közölte, hogy szabványmegoldás helyett az önkormányzatok teljesítőképességét és pénzügyi helyzetét figyelembe vevő egyedi átstrukturálással segít. A bank elkezdte a tárgyalásokat minden vele kapcsolatban lévő, svájcifrank-alapú kötvényt kibocsátott önkormányzattal és várhatóan 1-2 hónapon belül lezárulhatnak az egyeztetések az egyes frankkötvények átstrukturálásával kapcsolatban. Összesen kevesebb mint egy tucat szerződésről van szó, amelynek állománya forintban 8,5 milliárd forint - közölte Morvai Zsolt, a Takarékbank igazgatója,.

A Raiffeisen Bank pedig azt közölte, hogy folyamatosan dolgozik azon, hogy az önkormányzati szektor továbbra is finanszírozható maradjon; az árfolyamgát konstrukciót vizsgálják. Az MTI által megkérdezett más bankok is arról számoltak be, hogy egyedileg igyekeznek orvosolni a problémákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről