A gyógyszertámogatás kárára megy az EU-s szigor

Vágólapra másolva!
A tömegközlekedéstől és a gyógyszerkasszától vonna el forrásokat a kormány annak érdekében, hogy a kohéziós pénzek részleges felfüggesztéséről szóló döntést visszavonja Brüsszel - mondta egy szerdai interjújában a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára.
Vágólapra másolva!

Cséfalvay Zoltán szerint 130-140 milliárd forint megtakarítást kell elérni az idei költségvetésben, hogy a kormány bizonyítsa elkötelezettségét a GDP-arányos államháztartási hiány 3 százalék alá csökkentésében. "Mi úgy gondoljuk, hogy mindaz, ami a Széll Kálmán-tervben benne van és annak még az idei évre jutó része, amennyiben ezt véghezvisszük, akkor ez rendezi ezt a különbséget" - mondta a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára a tv2 Mokka című műsorában szerdán, külön megnevezve a tömegközlekedést és a gyógyszerkasszát.

Az európai uniós pénzügyminiszterek kohéziós pénzekre vonatkozó döntése az államtitkár szerint kedvezőbb a vártnál, mivel szeptember helyett már júniusban hatályon kívül helyezhetik a részleges felfüggesztéséről szóló döntést, ha Magyarország addig meghozza az elvárt kiigazító lépéseket.

Az ugyancsak kedden megfogalmazott OECD-ajánlásokra, amelyek a vagyonadót, a környezetvédelmi adót és a nyugdíjak esetleges megadóztatását vetették fel, az államtitkár úgy reagált, hogy a kormány a tömegközlekedés korszerűsítésére és az önkéntes nyugdíjpénztárak erősítésére kíván koncentrálni. Megerősítette, hogy az egykulcsos adó visszavonást nem tervezik.