Audi-ügyi biztost nevez ki a kormány

Vágólapra másolva!
A kiemelt beruházók közül is a legkiemeltebbként kezeli a kormány a német Audi AG-t, ezért a jövőben külön miniszterelnöki megbízott tartja kézben a céggel folytatott tárgyalásokat. A posztra Becsey Zsoltot, eddigi külgazdasági megbízottját kérte fel Orbán Viktor kormányfő.
Vágólapra másolva!

Audi-ügyekkel foglalkozó miniszterelnöki biztossá nevezte ki Becsey Zsolt volt külgazdasági államtitkárt Orbán Viktor kormányfő - értesült az [origo].

A nemzetgazdasági minisztériumból augusztusban menesztett politikus szeptember óta külgazdaságért felelős miniszterelnöki megbízottként dolgozik a Miniszterelnökségen, lényegében ugyanazt a feladatot ellátva, mint korábban a minisztériumban.

Becsey az [origo] megkeresésére elismerte új megbízását, bár azt mondta, egyelőre csak szóban állapodott meg a miniszterelnökkel, "papírt még nem látott róla".

Az új posztra a politikus állítása szerint azért van szükség, hogy a kormány ezzel is illusztrálja, az Audi "a kiemelt befektetők közül is legkiemeltebb". A német vállalat magyarországi beruházásainak összértéke a miniszterelnöki megbízott szerint ugyanis lassan a 4 milliárd eurót közelíti, amivel messze megelőzi a többi nagyberuházót, köztük a Mercedest vagy a Boscht.

A társaság kezelése Becsey szerint emiatt is kiemelt figyelmet igényel, illetve azért is, mert az "Audi-dossziéban" olyan szerteágazó ügyek szerepelnek a beruházás ütemezésének végrehajtásától az infrastrukturális fejlesztéseken át a szakképzést vagy kutatás-fejlesztést érintő törvényi szabályozásokig, amelyeket szerencsés egy kézben tartani.

Az Audi 900 millió eurós beruházást hajt végre Győrben, amely a magyar beszállítóknak és az építőiparnak is komoly megrendelést jelent. Johannes Roschek, az Audi magyarországi pénzügyeiért felelős ügyvezető igazgatója azt mondta, a magyar építőipar 50 milliárd forint értékű élénkülést várhat a beruházásból.

A volt államtitkár egyébként már 2010 májusától az Audi-beruházások főtárgyalójaként vett részt a vállalattal folytatott egyeztetéseken. Az új pozícióval állítása szerint csak a feladatai szaporodnak, a jogállása és a díjazása változatlan marad, vagyis továbbra is államtitkári illetményért végzi majd munkáját a Miniszterelnökségen.

Becsey Miniszterelnökségre kerüléséről szóló korábbi cikkünket itt, a vele készült interjút pedig itt olvashatja.

Az 1993-ban 100 millió euró törzstőkével alapított Audi Hungária Motor Kft. a német Audi AG cég 100 százalékos tulajdonában lévő magyarországi leányvállalata. A 2011 végén 7322 munkatársat foglalkoztató cég kivitele 2011-ben a teljes magyar export 9 százalékára rúgott, ezzel Magyarország második legnagyobb exportőre volt.