Már termelnek a kecskeméti Mercedes-gyárban

Vágólapra másolva!
Megindult a termelés a Mercedes-Benz új kecskeméti személyautó-gyárában. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója a gyár avatása alkalmából csütörtökön tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a gyár dolgozóinak létszámát 3000-ra növelik az új kompakt modell iránti kiugró érdeklődés miatt.
Vágólapra másolva!

Dieter Zetsche közölte, a B osztály új modelljére több mint százezer rendelés érkezett eddig. A Daimler AG igazgatója azt mondta, a tervek szerint évi 100-120 ezer autót gyárt majd a kecskeméti gyár, így a németországi, rastatti gyárral együtt most már elegendő a vállalat kapacitása arra, hogy kielégítse a vevői igényeket a prémium kompakt kategóriában is.

A Zetsche által "modelljellegűnek" nevezett kecskeméti gyár a rastatti gyárral működik együtt, amely a Mercedes-Benz kompaktjármű szegmensének kompetenciaközpontja. Magyarországon a Mercedes-Benz A és B osztály utódgenerációját képviselő négy modell közül kettőt gyártanak kezdetben.

Frank Klein, a gyár igazgatója történelminek nevezte, hogy "négy évvel a befektetési döntés után valósággá vált a Mercedes-Benz Made in Hungary". Hangsúlyozta, az általa vezetett Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a várostól és a kormányzattól is komoly támogatást kapott.

Négy és fél óra alatt raknak össze egy autót

Frank Klein közölte, az év második felében egy négyajtós kupé gyártásának az előkészületeit is megkezdik Kecskeméten, az első ilyen eladásra gyártott autó 2013-ban hagyja el a gyárat.

A csütörtök délelőtti gyárlátogatáson bemutatták a teljes gyártósort. Az ismertetőn elhangzott, hogy 130 munkaállomáson 4 óra 20 perc alatt szerelnek össze egy-egy autót. A karosszéria-üzemben 640 robot dolgozik, a fényezőüzemben 12 féle színre tudják festeni az autókat.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit, és hogy a mintegy 800 millió eurós beruházással megvalósuló üzemet Kecskeméten építi föl. Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további tízezer munkahelyet teremt.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor