Bankszövetség: Csak pontosítás az új árfolyamrögzítés

Vágólapra másolva!
Rogán Antal fideszes képviselő módosító indítványának megfelelően a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok tulajdonosai is beléphetnek az új árfolyamrögzítéses rendszerbe, erről állapodott meg a bankszövetség és a kormány. A felek között tavaly decemberben született megállapodás feltételei úgy változtak, hogy a 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevők vannak csak kizárva, de a bankszövetség közleménye szerint ez csak a részletek pontosítása.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Bankszövetség és a kormány között 2011. december 15-én létrejött stratégiai megállapodás gyakorlati és zökkenőmentes megvalósítása érdekében, a bankszövetség és a kormány képviselői szakértői szintű egyeztetéseken a közelmúltban megvitatták, illetve tisztázták azon részletkérdéseket, melyet a megállapodás jellegénél fogva nem rendezhetett. A javaslatok nem módosítják a megállapodás alapvető feltételeit, a végrehajtás érdekében fogalmaznak meg pontosításokat" - olvasható a bankszövetség csütörtökön kiadott közleményében.

A bankszövetség leszögezte, az árfolyamgát rendszerét mindazon ügyfelek igénybe vehetik, akiknek hitelösszege a felvételkor nem haladta meg a 20 millió forintot. A várt intenzív érdeklődés miatt, a zavartalan lebonyolítás érdekében, az ügyfeleket a bankok a törvény hatályba lépését követően több ütemben fogadják. Áprilistól a közalkalmazottak és köztisztviselők, júniustól a lakáscélú hitellel rendelkezők, szeptembertől pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelesek léphetnek a programba.

A bankszövetség ezzel megerősítette az Index szerda esti értesülését, amelyet a kormány részéről Giró-Szász András kormányszóvivő szintén megerősített csütörtökön reggel.

A feltételrendszer módosítását részletkérdések pontosításaként kommunikálja a bankszövetség, jóllehet az [origo] korábbi információi szerint a Rogán-javaslatok újabb feszültséget okoztak a bankok és a kormány között, mivel azok szembementek a tavaly decemberben közösen aláírt megállapodással. Egyrészt azáltal, hogy a módosítások bővítik a programba bevont adósok körét, másrészt pedig azért, mert ezeket a módosító indítványokat nem előzte meg egyeztetés a bankokkal, holott a kormány decemberben ezt írásban vállalta.

További részletek

A csütörtökön kiadott bankszövetségi közlemény kitér arra is, hogyan történik a már hosszabb csúszásban lévő adósok mentése. Akiknek 2011. szeptember 30. óta 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelmük van, azokat a bank írásban értesíti, hogy hitelüket forintra válthatják, majd pedig 25 százalékot elengednek a hitelükből. Tájékoztatják az adósokat arról is, hogy a forinthitel milyen induló adósságtörlesztést jelent, valamint, hogy a közjegyzői díjat az ügyfél viseli.

A már felmondott jelzáloghitelek esetén a bankok megvizsgálják az ügyfél törlesztési kilátásait. Ha az adósnak segítséget jelent az adósság rendezésében az, ha elengedik a tartozása 25 százalékát, akkor a bankok közös megegyezést kezdeményeznek ennek érdekében. A fennálló tartozást ez esetben forintra váltják, és ezt követően engedik el a tartozás 25 százalékát. A bankok az említett adóssegítő folyamatok során külön díjat nem számítanak fel, az ügyfelekre csak a bankfüggetlen költségek hárulnak.

A megállapodásban, valamint a jelenleg kidolgozott javaslatokban foglalt határidők betartásának feltétele, hogy a végrehajtáshoz szükséges jogszabályok időben megszülessenek - szögezi le a bankszövetség.