A kormánynak mindegy, hol jön létre az Audi-park

Vágólapra másolva!
Az uniós támogatás megtartása miatt kapcsolódott be az Audi-parkért folyó versenybe a kormány, amely a beruházásra pályázó Győr és Gönyű közül egyiket sem preferálja.
Vágólapra másolva!

A kormány igyekszik elkerülni, hogy Magyarországnak vissza kelljen fizetnie a gönyűi kikötő fejlesztésére elnyert uniós támogatást, ezért ajánlották a területet az Audi külső logisztikai parkjának lehetséges helyszínéül - derül ki Németh Lászlóné csütörtökön közzétett írásbeli válaszából, amelyet Nemény András szocialista képviselő országgyűlési képviselő kérdésére adott.

A nemzeti fejlesztési miniszter hozzátette, hogy a kormány Győr és Gönyű közül egyik települést sem preferálja a másikkal szemben. A szocialista politikus azt kérdezte a minisztertől, hogy miért nem támogatott, vagy miért akadályozott meg a kormány az utóbbi időben több győri fejlesztést. A képviselő szerint Győrnek stratégiailag szüksége van a logisztikai parkra. Válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter közölte: a választás nem a magyar kormányé, hanem az Audié, amely piaci cégként a számára legkedvezőbb konstrukciót választja, döntését pedig a kormány nem befolyásolhatja. Győr ugyanúgy szerepel a lehetséges alternatívák között az Audi terveiben, mint Gönyű, hiszen megfelel a pályázat feltételeinek.

Többmilliárdos beruházás

Lőre Péter, az Audi kommunikációs igazgatója március közepén az [origo]-nak azt mondta, a logisztikai park létesítéséről, üzemeltetéséről szóló pályázat szerint a logisztikai parkban lévő csarnoknak több tízezer négyzetméteresnek kell lennie, a beruházás értéke pedig több milliárd forintra rúg. A pályázaton indulóknak arra kell figyelniük, hogy az Audi-gyárat a logisztikai parkból negyed óra alatt elérjék a teherautók, vagyis kulcsfontosságú a helyszín megválasztása. A logisztikai parkot megépítő vállalkozásoknak területet kell találniuk, amely megfelel ennek a feltételnek, és egyelőre két helyszín versengéséről tudni, amely szívesen befogadná a többmilliárdos beruházást: az autógyárnak is helyet adó Győr, illetve a város dunai kikötőjeként funkcionáló Gönyű.

A Győr-Gönyű Kikötő Zrt. gondozása alatt álló állami terület kihasználatlan, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ezért kapva az Audi-pályázat lehetőségén maga is megnyitott egy pályázatot, amely a gönyűi terület bérletéről szól. "Az állam csak a területbérletre hirdetett meg pályázatot, közvetlenül az Audi-pályázaton nem indul" - mondta márciusban az [origo]-nak Becsey Zsolt, akit Orbán Viktor kormányfő Audi-ügyi kormánybiztosnak nevezett ki. Hozzátette: "A végső döntést az Audi hozza meg, az állam csak az egyik lehetséges terület biztosításával vesz részt a beruházásért folytatott versenyben."