Négy éve még kikelt a Fidesz a net- és telefonadó ellen

Vágólapra másolva!
Az MSZP 2008-ban akarta megadóztatni a mobiltelefonálást és az internetezést, a Fidesz nyílt levélben tiltakozott. Most, az [origo] információja szerint Matolcsy György minisztériuma javasolja a kormánynak a net- és telefonadót.
Vágólapra másolva!

"Az internetadó - legyen nyílt vagy akár burkolt -, teljességgel elfogadhatatlan. (...)Tisztelt Miniszter Úr, arra kérem, a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza; annak nyílt és burkolt formáját egyaránt!" - írta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője.

Nyitrai Zsolt nem Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert szólítja fel a netadó ötletének elvetésére, hanem még 2008-ban Hiller Istvánnak, az akkori kulturális és oktatási miniszternek írt ilyen levelet. A Fidesz honlapján az archívumok között megtalálható a nyílt levél.

A Fidesz négy éve még harcolt az internetszolgáltatás megadóztatása ellen. Most, információnk szerint, a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy az internetszolgáltatást és a vezetékes, valamint mobiltelefonálást adóztassa meg, és ebből 40-50 milliárd forint bevételre tehetne szert az állam.

2008 áprilisában, alig néhány nappal az után, hogy a koalíciós partner, az SZDSZ bejelentette, kilép a kormányból, az MSZP-s kabinet egy törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben a Nyitrai által említett netadót vezette volna be. Azt tervezték, hogy a kulturális járuléknak hívott sarcot kivetik az internetszolgáltatásra és a mobilszolgáltatásra is. Az akkori kormánypárt 2-3 milliárd forintot akart beszedni ebből.

Azonban a parlamentben megfeneklett a terv, az akkori ellenzék, élén a Fidesszel ellenezte az ötletet, ahogyan az SZDSZ sem állt mellé, majd egyre több szocialista képviselő szólalt fel a net- és telefonadó ellen. Az ötletgazda, a kulturális tárca elállt az elképzeléstől, és nem lett semmi az adóból.

Nyitrai 2008 júniusában levelében arról ír, hogy "a napokban megint olyan hírek keringtek az internetes szakmai közösségekben, hogy a kormány annak ellenére nem tett le az internetadóként elhíresült kulturális járadékról, hogy a nyilvánosság előtt Önök szavukat adták: internetadó márpedig nem lesz. Nos, szakmai közösségekben az a hír járja, mégis lesz, csak másként. Az a hír járja, Önök az internetadó ötletének nyilvánvaló kudarca ellenére most erővel, hatalmi szóval, nyomásgyakorlással, különböző háttértárgyalásokon kívánják rávenni a szolgáltatókat és a civil szervezeteket arra, hogy adják össze az internetadóból várt pénzt."

A fideszes politikus úgy fogalmazott: "mindannyian jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra. (...)Hazánkban a digitális írástudatlanság óriási méreteket ölt, vannak térségek, ahol nemhogy internet, de számítógépek sincsenek az otthonokban. Egy ilyen országban az internetadó bevezetése nemcsak az internet szellemiségével ellentétes, de végzetes hiba is; egy országban, ahol még mindig kevesen férnek hozzá a világháló szolgáltatásaihoz, ezzel a hibás döntéssel még lassúbb lesz az internet elterjedése. Márpedig a növekedés mindannyiunk érdeke: a felhasználóké és a nyomás alatt tartott szolgáltatóké egyaránt."

Az [origo]-t kiadó Origo Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom.