OMV: A Nabucco az évszázad projektje

Vágólapra másolva!
Nem attól függ a Nabucco-projekt sikere, hogy mit gondol róla Orbán Viktor az osztrák OMV vezérigazgatója szerint. Gerhard Roiss szerint a Nabucco él, és sosem volt rá akkora szükség, mint most.
Vágólapra másolva!

Továbbra is él a Nabucco-projekt - jelentette ki az osztrák OMV vezérigazgatója egy televíziós interjúban. A Nabucco "jobban él, mint valaha" - fogalmazott Gerhard Roiss az ORF szerdai késő esti híradójában. Felidézte, hogy az OMV az év elején saját földgázlelőhelyet talált a Fekete-tenger partjai közelében. Ezután Európának "nagyobb szüksége van egy vezetékre, amely ebből a térségből gázt szállít, mint valaha" - mondta. A Nabucco "az évszázad projektje", amelynek a sorsa nem függ attól, hogy ma hogyan gondolkozik róla a magyar kormányfő - mondta Roiss. A vállalat szóvivője kedden elmondta, hogy az OMV dolgozik a Nabucco egy rövidebb változatán. Roiss az interjúban nem tért ki arra, hogy melyik változatot részesítik előnyben.

"A versenyszférában tevékenykedő vállalatokként természetesen a gazdasági hasznosságot is egyértelműen ki kell, hogy tudjuk mutatni" - fogalmazott Johannes Vetter, az OMV szóvivője korábban. Ezért - mondta - folyamatban van a Nabucco West elnevezésű projektvariáció kidolgozása, amely lényegesen rövidebb, mint az eredeti változat. A Nabucco West a török földgázvállalattal partnerségben a bolgár-török határtól, az osztrák határon át szállítana földgázt az európai piacokra - fejtette ki a szóvivő.

Arról, hogy a Mol kiszállna a Nabuccóból, hétfőn Orbán Viktor beszélt először. A miniszterelnök egy brüsszeli konferencián a következőt mondta: "Nem vagyok szakértője a témának, de azt látom, hogy még a magyar társaság, a Mol is elhagyja a teljes projektet". Kedden az Európai Bizottság szóvivője reagált Orbán Viktor szavaira, és azt mondta, nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottság sem a Nabucco gázvezeték kivitelezésére alakult konzorciumtól, sem a Moltól arra vonatkozóan, hogy a magyar gázipari társaság kivonulna a projektből. Közben szakértők szerint biztos, hogy a Mol otthagyja a Nabuccót, csak az a kérdés, hogy ki veszi meg a részvényeit.