Még mindig Európa a devizázás fellegvára

Vágólapra másolva!
Zsinórban nyolcadszor a Deutsche Bank lett a világ első számú devizakereskedője, megelőzve a Citigroupot és a Barclayst - derül ki az Euromoney Institutional Investor összesítéséből. Csökkent Európa részesedése a globális devizakereskedelemből, de még mindig a legmagasabb.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb német pénzintézet mögötti dobogós helyek átrendeződtek: tavaly a Citigroup negyedik, a Barclays pedig második volt, a 2011-es harmadik helyezett svájci UBS az idén a negyedik helyre csúszott vissza.

A Deutsche Bank és a Citigroup között kiélezett küzdelem várható: míg a német bank piaci részesedése 2011-hez képest több mint egy százalékponttal csökkent, addig az amerikai pénzintézeté 4,4 százalékponttal nőtt. Az Euromoney a listát 15 423 végfelhasználó megkérdezése alapján állította össze, az érintett tranzakciók együttes összege meghaladta a 208 ezer milliárd dollárt.

A globális devizakereskedelem 2012 elején zsugorodott a tavaly szeptemberi, napi 5000 milliárd dolláros csúcs után - valószínűsítette márciusi közleményében a Bank for International Settlements. A Deutsche Bank ugyanakkor arról számolt be, hogy az idei első negyedévben rekordnagyságú forgalmat bonyolított - igaz, csökkenő profitráta mellett.

Nyugat-Európában bonyolódott a globális devizapiaci tranzakciók 43,09 százaléka, az ázsiai-csendes-óceáni régió részesedése pedig 21,29 százalék - derül ki az Euromoney adataiból. Egy éve az előbbi aránya 45,94 százalék, az utóbbié 20,63 százalék volt.