Őszre születhet megállapodás az IMF-fel

Vágólapra másolva!
Nem játsszuk ki a török kártyát, és megállapodunk az IMF-fel Fellegi Tamás szerint, aki júniusig vezeti a tárgyalásokat a szervezettel.
Vágólapra másolva!

Magyarországnak elemi érdeke, hogy az EU-val és az IMF-fel hitelmegállapodást kössön, amely reálisan ősszel jöhet létre - mondta Fellegi Tamás a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által szervezett 11. pénzügyi csúcstalálkozón csütörtökön Budapesten. Hozzátette: Magyarországnak nem érdeke a tárgyalások elhúzása megállapodás nélkül, azaz "a török kártya nem volt és nem lesz napirenden".

Fellegi Tamás - aki után június elsejétől Varga Mihály, a Miniszterelnökséget eddig vezető államtitkár vezeti a tárgyalásokat - mérföldkőnek nevezte április 25-ét. Az Európai Bizottság ugyanis ekkor adott zöld jelzést a tárgyalások megkezdéséhez, azaz létrejött a politikai kompromisszum - mondta. Szerdán Varga Mihály is úgy vélte, hogy ősz elejére születhet megállapodás.

Fellegi hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezetekkel júniusban elkezdődhetnek a tárgyalások, amelyeket egy őszi időpontban a megállapodással le lehet zárni. "Most a tárgyalások öt résztvevőjének, az EU és az IMF mellett az Európai Központi Banknak, a magyar kormánynak és a Magyar Nemzeti Banknak is az az érdeke, hogy folyamatosan üzenetet küldjön a piacnak, miszerint a megállapodás létre fog jönni" - fogalmazott a tárgyalásokat eddig vezető volt tárca nélküli miniszter.