Rászervezett egymásra Orbán és az IMF

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság problémáiról kérdezték az IMF-küldöttség tagjai szerdán a magyar szakszervezeti szövetségek vezetőit. Két elnök nem tudott elmenni, mert őket Orbán Viktor kormányfő hívta egyeztetni.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap kezdeményezte a találkozót a szakszervezeti vezetőkkel. Fontos és kedvező üzenetnek tartjuk, hogy az előkészítő szakaszban kíváncsiak voltak a véleményünkre - mondta az [origo]-nak az IMF budapesti képviseletén tartott szerdai találkozó után Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

"Arról érdeklődtek, hogy mit látunk problémának, hogyan képzeljük el a gazdaság talpra állítását. Az eddig is ismert problémákat ismertettük: alapvető gondok vannak a gazdaság és a foglalkoztatás szerkezetével, a jogbiztonsággal, a közteherviseléssel. Világossá tettük, hogy nem megoldás a közmunka, elfogadhatatlan a közmunkabér, komoly gond a reálkeresetek, a belső fizetőképes kereslet csökkenése" - idézte fel az elnök.

Hozzátette, az IMF képviselői elsősorban a versenyszférában fennálló problémákat feszegették, költségvetési kérdésekről nem volt szó. Pataky azt is elmondta, hogy a megbeszélés lényegre törő volt, mivel a delegáció az elutazása előtt találkozott a szakszervezeti vezetőkkel. Az elnök közölte, azzal álltak fel az asztaltól, hogy az érintett felek kapcsolatban maradnak, a további szakaszban is lesz lehetőség a legfontosabb kérdések megvitatására.

"Nagyon barátságos, konstruktív volt a megbeszélés hangulata, az IMF munkatársai kíváncsiak voltak a véleményünkre, mi pedig elmondtuk, szerintünk hogyan lehetne javítani a gazdaság helyzetén" - közölte kérdésünkre Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) elnöke. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke "normális hangulatúnak" nevezte a találkozót, többet arra hivatkozva nem akart mondani, hogy ebben állapodtak meg az IMF képviselőivel.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke erről azt mondta, hogy június 19-én volt egy találkozó az IMF budapesti irodavezetőjével, Irina Ivascsenkóval, akkor alakult ki "az a teljesen érthető konszenzus", hogy a tárgyalás közben a részletekről a felek nem tájékoztatják a közvéleményt. "A mai tárgyalás rendkívül tárgyszerű volt, több mint egy óráig tartott" - közölte Borsik.

Az eseményen a másik két szakszervezeti szövetség elnöke nem volt ott, mert a megbeszéléssel egy időben Orbán Viktor miniszterelnök látta vendégül a Liga és a Munkástanácsok elnökét. Gaskó Istvánt ezért Horváth Lajos ügyvezető alelnök, Palkovics Imrét pedig Pásztor Miklós szakértő helyettesítette. A Ligánál közölték, hogy Horváth Lajos nem nyilatkozik, Pásztor Miklóst cikkünk megjelenéséig nem értül el.

Varga László ezzel kapcsolatban megjegyezte, "szomorú, hogy míg az IMF-delegáció kész volt tárgyalni mind a hat szakszervezeti konföderációval, addig a magyar kormány ugyanezzel a készséggel nem rendelkezik". Kuti László ugyanígy vélekedett, ugyanakkor kérdésünkre azt mondta, szerinte a két megbeszélés egybeesése mögött egyszerű időpont-egyeztetési probléma volt, és bár "volt rá kísérlet, hogy elkerülje egymást a kettő", végül az IMF-esek szerdán esedékes hazautazása miatt nem lehetett megoldani.