Gigafúzió készül a légiiparban

Vágólapra másolva!
Összeolvadhat az EADS és BAE Systems a legfrissebb értesülések szerint. A közös cég közel 100 milliárd eurós árbevétellel rendelkezne, és komoly versenytársa lehetne az amerikai civil és katonai légiipar szereplőinek. Az egyesülés után 60-40 százalékban lenne tulajdonos a francia és az angol székhelyű vállalat, miközben mindkét vállalat profitálna a szinergiákból.
Vágólapra másolva!

Az összeolvadás lehetőségeit vizsgálja a londoni BAE Systems és a toulouse-i székhelyű EADS, mellyel az európai civil és katonai légiipar tíz éve dédelgetett egyesülési álma valósulhatna meg. Az két cég összesen 220 000 főt alkalmazna, és közel 100 milliárd eurós árbevétellel rendelkezne. A hírre a BAE 10 százalékos, az EADS 6 százalékos eséssel reagált.

A közös cég már majdnem akkora lenne, mint a Boeing és a világ legnagyobb katonai védelmi vállalata, a Lockhead Martin együttvéve. A Boeing ettől függetlenül nem érzi fenyegetésnek az új cég létrejöttét, holott a verseny egyre fokozódik a piacon a csökkenő kormányzati katonai kiadások miatt. Az EADS 2011-ben elveszített egy 35 milliárd dollár értékű Air Force tendert a Boeing-gel szemben, de az amerikai hadsereg beszállítója maradt a helikopterek terén. A BAE szintén szállít az amerikai piacra, elsősorban tengerészeti fegyvereket és harckocsikat.

A két vállalat már júniusban tárgyalásokba kezdett az összeolvadást illetően, melynek keretében egy 60-40 arányú tulajdonmegosztásról döntöttek az EADS javára, ami nagyjából az árbevételben látható különbséget tükrözi. Az EADS számára a fő motiváció, hogy csökkentse az Airbus eladásoktól való függőségét, míg a BAE számára a zsugorodó védelmi piac miatt lehet kedvező egy partner bevonása.

EADS (Euronext Paris)

Forrás: [origo]

BAE Systems (LSE)

Forrás: [origo]