Német bírók kezében az euró

Vágólapra másolva!
Szerdán hirdeti ki a német alkotmánybíróság, hogyan döntött az eurózóna további válsággócainak kialakulását meggátolni hivatott Európai Stabilitási Mechanizmusról. Az 500 milliárd eurós mentőalap alkotmányellenesnek nyilvánítása esetén erőre kaphat a krízis.
Vágólapra másolva!

Az Európai Stabilitási Mechanizmusnak (ESM) elvileg már működnie kellene, de egy sor eurózóna-tagállamban az alkotmánybíróság elé került a kérdés, hogy nem sérti-e az ország szuverenitását az ország csatlakozása az ESM-hez és az övezet fiskális paktumához. A német testület határozata szerdán lesz nyilvános.

A rendelkezésére álló 500 milliárd euróval bajba kerülő országok kisegítésére létrehozandó ESM elődje, az eleve ideiglenesnek szánt EFSF egyszer már átment a német alkotmánybíróság szűrőjén, és a jogi szakértők többsége arra számít, hogy az állandó rendszert sem fúrja meg a testület. Az azonban így is elképzelhető, hogy kisebb módosításokkal, kikötésekkel járul csak hozzá Németország csatlakozásához. A végső döntés decemberre várható.

Németországban összesen 37 ezer állampolgár nyújtott be alkotmányjogi panaszt az ügyben. Többségük az ellenzéki szociáldemokrata párt egy volt minisztere, Herta Däubler-Gmelin beadványához csatlakozott. A panaszosok azt állítják, hogy a csatlakozást gyakorlatilag nem lehet visszacsinálni, valamint azt, hogy és az ESM-be nem építettek be megfelelő felelősségi korlátot, így a német állam korlátlan mértékben állna helyt más országok adósságáért.

Az eurózónában más kritikus események is várhatók az ősz folyamán erről bővebben itt olvashat.