Megtépték a RIM-et a gyorsjelentés után

Vágólapra másolva!
A hosszú hónapok óta tartó mélyrepülésnek mondott nemet tegnap a Research In Motion (RIM) kurzusa, miután a vártnál erősebb negyedéves számokat tett közzé a cég a tegnapi, zárás utáni gyorsjelentésében, sőt a készpénzállományát is sikerült gyarapítania. Emellett a céggel kapcsolatos pozitív bejelentések is hozzájárultak a zárás utáni kereskedés során látott, több mint 20 százalékos ralihoz.
Vágólapra másolva!

Három egymást követő napot zárhat pluszban

Az elemzői konszenzust meghaladó számokat tett közzé a RIM tegnap, piaczárás után. A várt 40 százalékos árbevétel-zsugorodás helyett végül csak 31 százalékkal estek a társaság negyedéves értékesítései (várt: 2,47, tény: 2,87 milliárd dollár) éves szinten. A vállalat egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó vesztesége pedig a konszenzusban szereplő 47 cent helyett csupán 27 cent lett.

A kanadai telefongyártó 7,4 millió darab BlackBerry telefont és 130 ezer tabletet értékesített a negyedév során. Előbbi esetében 6,9 millió darabot, utóbbinál pedig 217 ezer darabos eladásra számítottak a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

A pozitív reakciók mögött Thorsten Heins, vezérigazgató tegnapi kijelentése is állhatott, mondván "kiválóan haladnak" a BlackBerry új készülékének fejlesztésével, és vélhetően jövő év első negyedévében mutathatják be az okostelefont.

A vállalat kiemelte tegnap, hogy a korábban bejelentett 1 milliárd dolláros költségcsökkentési tervvel jól haladnak, már 350 millió dollárt sikerült megspórolniuk. A következő pár negyedév azonban kihívásokkal teli lehet a menedzsment szerint.

Az előre jelzettnél némileg derekasabb riport és a cég háza tájáról érkező pozitív hírek akár ma is aláfűthetnek az árfolyamnak. Tegnap ugyanis a RIM kurzusa 2 százalékos erősödéssel zárt, majd pedig a zárás utáni kereskedés során több mint 20 százalékos menetelt a részvény.

Research In Motion (Nasdaq)