Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Meghiúsult a Fresenius-Rhoen tranzakció

Kút
Vágólapra másolva!
Mégsem egyesül Németország első és második legnagyobb magánkórház-hálózata, miután a Fresenius úgy döntött nem ad új ajánlatot a Rhoen Klinkum részvényeire. Bár kismértékben növelni fogja részesedését a céltársaságban, a versenytársak részesedésszerzése miatt eláll a felvásárlástól a vállalatirányítás komplikációitól tartva. A Fresenius emelkedéssel reagált hírre, a Rhoen árfolyamából viszont kiárazódott a felvásárlás lehetősége; 22 százalékot zuhant.
Vágólapra másolva!

A Fresenius, a világ egyik vezető egészségügyi szolgáltatója április végén tett egy 3,1 milliárd euró értékű, 22,50 eurós részvényenkénti ajánlatot a Németország második legnagyobb kórházhálózatát üzemeltető Rhoen Klinikumra, amiben már 5 százalék mínusz egy részvény részesedéssel rendelkeznek. Az ajánlat igen nagylelkű, több mint 50 százalékos prémiumot tartalmazott az utolsó záróárhoz képest.

A tender utolsó napján azonban öt százalékos részesedést vásárolt a kórházpiac harmadik szereplője, a magántulajdonban álló Asklepsios meghiúsítva a Fresenius 90 százalékra irányuló felvásárlási törekvését. Bár egy darabig még fontolóra vették az 50 százalék plusz 1 szavazat megszerzését, a múlt héten egy újabb versenytárs, a B. Braun Holding is bevásárolt 5 százalékot a Rhoen-ben. Mivel több versenytárssal kéne osztozni a felügyelő bizottsági és igazgatótanácsi helyeken, a Fresenius elállt a felvásárlástól.

A felvásárló cég árfolyama 2,5 százalékos pluszba lendült a hírt követően, mivel a befektetők sem örültek volna annak, ha belemennek ebbe a kockázatokkal terhelt felvásárlásba. A Rhoen menedzsmentje sajnálattal vette tudomásul a döntést, ráadásul most már három versenytársuk is tulajdonossá vált cégükben. Az árfolyam a felvásárlás előtt szintre, 22 százalékot zuhant.

Megpattant a Fresenius

Mélyrepülésben a Rhoen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről