Milliárdos jutalmat kapott a kitálaló exbankár

Vágólapra másolva!
A felderített pénz maximum 30 százaléka jár egy-egy bűnesetről szolgáltatott információkért az Egyesült Államokban. Most egy börtönben ülő exbankár tett zsebre dollármilliókat azért, mert kitálalt volt bankja praktikáiról.
Vágólapra másolva!

Hatalmas összeget, 104 millió dollár (23 milliárd forint) jutalmat adott az Egyesült Államok adóhatósága a svájci UBS bank korábbi munkatársának, Bradley Birkenfeldnek, mert igen hasznos információkkal látta el a hatóságot a bank illegális offshore-tevékenységéről - írta a Wall Street Journal.

Az exbankár ügyvédei szerint ez lehet minden idők legnagyobb jutalma, amelyet egy egyéni bejelentőnek kifizetett az állam. A bankárt 2008-ban tartóztatták le és vádolták meg az amerikai ügyészek. Még mindig a 40 hónapos büntetését tölti.

Birkenfeld beszámolt a nyomozóknak a UBS praktikáiról, amelyeket a bank állítólag elkövetett. A lap nem közölt konkrét illegális eseteket, csak annyit, hogy a bank segítette az amerikai ügyfeleket offshore-számlákhoz jutni. A Wall Street Journal nem von egyértelmű párhuzamot a bankár és az eset között, de azt írta, a UBS 2009-ben 780 millió dollárt fizetett az államnak büntetőügyei rendezésére, és azt is vállalta, hogy információkat ad át 4000 ügyfeléről, akik a svájci banktitokra hivatkozva addig rejtve voltak a hatóságok elől.

2009-ben viszont kérelmet adott be egy 2006-os törvény alapján, amely szerint az információt szolgáltatóknak a felderített pénz 30 százalékáig terjedő jutalmat kell adni. Birkenfeld egyik ügyvédje megerősítette, hogy van néhány ilyen ügy folyamatban, például egy olyan, amely miatt a UBS-nek 400 millió dollár adót kellett befizetnie.

A Wall Street Journal szerint a 104 millió dollárból Birkenfeldnek még adóznia kell.