Vágólapra másolva!
Sokan megfeledkeznek arról, hogy Görögországban létezik egy iparág, mely a mai napig virágzik, sőt pont a németek kárára tud erősödni. Ez nem más, mint a hajózás, és azon belül a konténer-szállítmányozás. A szállítmányozási ráták esésével ugyanis az eladósodott német hajózási társaságok kerültek bajba, amiből a készpénzben gazdag görög kereskedők húznak hasznot. A legnagyobb tőzsdén jegyzett, görög konténerszállító-tulajdonos, a Costamare a német társaságok csődjeit és 37 éves tapasztalatát használja fel most ahhoz, hogy a válságból erősebben kerüljön ki, mint valaha.
Vágólapra másolva!

Görögország, a nagyhatalom

A hajózás talán a legrégebbi görög foglalkozás, amit a mai napig megőrzött az ország, így nem véletlen, hogy a világ hajóinak több mint 16 százalékát görög cégek birtokolják. Érdekes az is, hogy ezen hajók nagy részét charter-bérletbe adják más nemzetközi társaságoknak. A görögöktől alig maradnak el a japánok, majd őket követi Németország és Kína.

Forrás: [origo]

Pórul járt németek

Németország ráadásul folyamatosan veszíti el terét a görögök javára, mivel az eladósodott német hajóalapok csődhulláma megállíthatatlannak tűnik az elillant hajó-finanszírozás és a tördelt tulajdonosi struktúra miatt. A németeknél elterjedt befektetési forma a betéti társaság (KG = Kommanditgesellschaft), amibe kültagként magánszemélyek ezrei fektetnek be a legkülönfélébb, tőkeigényes iparágakban, mint amilyen például az ingatlanfejlesztés vagy a tengeri szállítmányozás.

A térdre kényszerülő németek most az eredeti árak töredékéért adhatják vissza sokszor ugyanazoknak a készpénzben gazdag görög kereskedőknek hajóikat, akiktől négy évvel ezelőtt a piac csúcsán megvették. A görögök a válságok idején már többször is bevásároltak, viszont az most újdonság, hogy konténerszállító hajókat vesznek a már meglévő tanker- és tömegáru-szállító hajókból álló portfoliójukba.

Görög hajóipar

A görög hajózás gyökerei az ókorra nyúlnak vissza, és jelentősége a mai napig kihat a gazdaságra. A 20. század folyamán olyan mesés gazdagságukról híres nagy nevek tették ismertté az iparágat, mint Aristoteles Onassis, Stavros Niarchis és Yiannis Latsis.

A dél-európai országban az 1967-es alkotmányban rögzítették a hajózási társaságok adómentességét, amit 1989-ben megerősítettek. A hajózás a görög GDP 16 százalékát teszi ki, és beszállító iparágain keresztül a mai napig több mint 200 000 embert foglalkoztat, így lehetséges az, hogy míg az országban 23 százalékos a munkanélküliség, a szektorban mindössze 8.

Ennek ellenére az elmúlt időszakban a választási kampányban mind a szocialista párt, mind a Syriza vezetője érvelt a görög hajótársaságok megadóztatása mellett, ami minden valószínűség szerint a flotta jelentős részének elvesztésével és számos munkahely megszűnésével járt volna.



Costamare, a zászlóshajó

A görög hajózási iparág egyik tőzsdén jegyzett zászlóshajója, a konténerszállító-tulajdonos Costamare, mely elsősorban méretével (1 milliárd dollár feletti piaci kapitalizáció), folyamatos akvizícióival és 7 százalékos osztalékhozamával tűnik ki a sorból. Részvényeit 2010 végén vezették be a New York-i Értéktőzsdére, de jogelődjét 1975-ben alapította Vasileios Konstantakopulos hajóskapitány.

A vállalat a világ vezető konténerszállítóinak adja bérbe hajóit, így ügyfelei között szerepel a Maersk, a kínai Cosco és a svájci bejegyzésű Mediterrenean Shipping Company (MSC). Hajóinak összkapacitása 240 000 TEU (twenty-foot equivalent unit, a konténerek mértékegysége, ami 38,5 köbméternek felel meg). Egy nagyobb, 9000 TEU-s hajó szállító kapacitása összehasonlításképpen egy kb. 54 km hosszú vonatéval egyenlő.

Forrás: [origo]

A hajókat jellemzően hosszú bérletbe, átlagosan 5,6 évre adják bérbe, amint az a lenti ábrából is látható. Ennek köszönhetően az újrabérbeadás kockázata viszonylag alacsony, illetve későbbi időpontokban jelentkezik.

Forrás: [origo]

Fontos kiemelni, hogy a társaság, a görög hagyományoknak megfelelően, a válság kirobbanása óta folyamatosan új hajókat akvirál. 2012 vége és 2014 eleje között 10 új, nagyméretű hajó kerül a társaság tulajdonába, melyeket az MSC és az Evergreen számára fog bérbe adni. Az új hajókra azonban alacsony bérleti díjat tudott csak kialkudni, így ezek részesedése a bevételből 5 százalék alatt marad a teljes árbevételből, holott a 10 új hajó ennél nagyobb részt képvisel az 58 hajós flottából. A cég a másodpiacon is aktív, és több felszámolás alá került német KG hajóját vásárolta már meg.

Árazás: Mivel indokolható a prémium?

A Costamare többi tőzsdén jegyzett versenytársával (konténerhajó-tulajdonos, de nem üzemeltető vállalatok) összehasonlítva egyértelműen prémiummal forog. P/E és EV/EBITDA alapon 6-10 százalékos felárról beszélhetünk, míg osztalékhozama nagyjából az erősen szóródó mezőny átlagával egyezik meg.

Forrás: [origo]

A prémium leginkább annak tudható be, hogy ez a legnagyobb kapitalizációjú vállalat ebben az iparágban, melyet a Seaspan Corp.-hoz hasonlóan a legtöbb elemző követ. Ugyanakkor historikus összehasonlításban önmagához viszonyítva sem mondható igazán olcsónak a papír, ahogy az kitűnik az alábbi ábrából.

Forrás: [origo]

Technikai kitekintés: Megtört a csökkenő trend

Idén augusztusban egy hosszú ideje érvényben lévő csökkenő trendvonalat tört meg az árfolyam, amikor a cég egy új használt hajó megvásárlását jelentett be. A 200 és 50 napos mozgóátlagok is elindultak felfelé, azonban a 16 dolláros szint ismét megállította az emelkedést. Ha sikerülne ezt az ellenállást leküzdenie, a korábban látott 18 dolláros és afeletti szintek ismét elérhetővé válhatnak.

Ugyanakkor fontos azt is kiemelni, hogy az MACD és az RSI eladási jelzése rövid távon nem a további emelkedés irányába mutat. Azonban ez a gyors augusztusi megugrásból fakad elsősorban, amit a most tapasztalható oldalazás könnyen orvosolhat.

Costamare (NYSE)

Forrás: [origo]

Összefoglalás

Míg a konténerszállítási üzletág eredményessége folyamatosan változik a piaci fuvardíjaktól, addig a hajóbérbeadás egy sokkal kiszámíthatóbb üzletág a hosszú távú bérleti szerződéseknek köszönhetően. Ezen túlmenően a válság azt a további lehetőséget kínálja a készpénzben vagy hitelforrásokban gazdag szereplők számára, hogy a bajba került tulajdonosok hajóit most kedvező áron vásárolhassa meg.

Ennek a folyamatnak az egyik nyertese a görög Costamare, mely a világ vezető konténerszállítóinak adja bérbe hajóit. Bár árazás szempontjából nem ez a legolcsóbb cég az iparágban, piaci kapitalizációjával prémiuma indokolható lehet.