8 éve nem látott üzlet - Ugrással indult a telekom óriás

Vágólapra másolva!
Tegnap tőzsdére lépett a spanyol Telefonica telekommunikációs cég német leánya, a Telefonica Deutschland. A debütálás jól sikerült, hiszen 3,6 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést a részvény. Méreteit tekintve az év legnagyobb IPO-járól beszélünk, az európai telekommunikációs szektorban 2004 óta nem volt hasonló méretű kibocsátás.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott méretű IPO

Emelkedéssel zárt első kereskedési napján a legnagyobb idei európai IPO-t magáénak mondható Telefónica Deutschland (O2). A német telekommunikációs céget anyavállalata, a Telefónica bocsátott tőzsdére, melyet még október elején jelentett be. A spanyol telekomcég a tranzakciót követően 76,8 százalékos részesedéssel rendelkezik leányában, miután 258,8 millió részvényét értékesítette.

A kibocsátási ár 5,6 euró volt, ami a kezdeti tervekhez képest az 5,25-6,5 eurós sáv aljához közelít, ugyanakkor ezt kétszer is szűkítették, így a kialakuló 5,6 eurós IPO ár pedig a maximálisan elkérhető árral egyezik meg.

A tegnap debütáló Telefónica Deutschland 3,6 százalékos emelkedéssel, 5,8 eurós árfolyamon fejezte be első tőzsdenapját, ami alapján a befektetők 6,5 milliárd euróra értékelik a céget.

A Telefónica Deutschland IPO-ja a legnagyobb német kibocsátásnak számít a Tognum motorgyártó 2007-es 1,8 milliárd eurós debütálását követően. Az európai telekommunikációs szektorban pedig 2004 óta nem volt hasonló méretű IPO, ekkor a Belgacomot értékesítették 3,59 milliárd euróért.

Kedvezőtlen környezet

Heinrich Ey, az Allianz Global Investors alapkezelője szerint, az hogy nem sikerült az előzetesen közzétett sávtető közelében piacra dobni a Telefónica Deutschland részvényét rávilágít, hogy mennyire kedvezőtlen a környezet az IPO számára.

A közelmúltban jónéhány telekommunikációs cég vágta vissza előrejelzéseit és osztalékfizetését, ezzel nem kis meglepetést okozva a befektetőknek. A jelenlegi piaci környezet a nagy nyugat-európai társaságoknak, mint a France Telecom, valamint a régiós cégeknek sem kedvez. Nemrégiben a Telekom Austria és a TPSA is profit warningolt, míg a szektoradó miatt a Magyar Telekom kényszerült visszavágni osztalékát.

Anyavállalata, a spanyol Telefónica sem áll túl jól, mintegy 58 milliárs eurós adósságot halmozott fel, aminek csökkentése miatt jelntős eszközértékesítésekbe kezdett, amit német leányának tőzsdei beveztése is magába foglal.

A Telefónica Deutschland menedzsmentje 500 millió eurós osztalékot fizetne az idei eredmény után, sőt, a közeljövőben a kifizetés emelkedése várható.

Konszolidáció a megoldás

A Telefónica Deutschland és a holland KPN helyi leánya, az E-Plus fontolóra vette, hogy egyesüljenek, létrehozva a harmadik legnagyobb német mobilszolgáltatót a Vodafone és a Deutsche Telekom után. A tárgyalások eddig nem jártak sikerrel, így hálózataik megosztása került előtérbe a költségracionalizálás jegyében. A Bloomberg információi szerint a fúzió mintegy 4 milliárd eurós megtakarítást jelentett volna a vállalatok számára.

Eddig egy elemzői ajánlás érkezet a Telefónica O2 részvényére, a Nomura szakértője 7,2 eurós célárfolyammal és vételi ajánlással kezdte meg a papír követését, ami a tegnapi záróárhoz képest 24 százalékos növekedési potenciállal kecsegtet. Egyelőre, az elemzői lefedettség bővüléséig érdemes fenntartásokkal kezelni az ajánlást.

A tegnapi emelkedés után ma tovább folytatta a hegymenetet a német telekommunikációs cég árfolyama, jelenleg 5,85 eurón áll a kurzus.

Telefónica Deutschland (Xetra)

Forrás: [origo]