Jön az egyéni nyugdíjszámla

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor arra utasította a kormányt, hogy alakítsák ki a régen beígért egyéni számlás nyugdíjrendszert. A Magyar Nemzet szerint a következő választásokig lerakhatják a rendszer alapjait. Ez azt jelenti, hogy a kormány felgyorsítja a munkát, egy nyáron elfogadott törvénymódosítás ugyanis 2014 végéig adott időt az egyéni számlás rendszer kialakításához szükséges adategyeztetések elvégzésére.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi hetekben felgyorsultak az egyéni számlás nyugdíjrendszer kialakításának kormányzati előkészületei, miután Orbán Viktor miniszterelnök a nyáron erre utasította a kabinet érintett tagjait - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A lapnak több, egymástól független, de meg nem nevezett forrás is megerősítette, hogy még ebben a ciklusban lerakják az egyéni számlavezetés alapjait az állami nyugdíjrendszeren belül. A kabinet ezzel megvalósítaná azt a csaknem hárommillió volt magán-nyugdíjpénztári tagnak tett ígéretét, hogy az állami nyugdíjrendszerben is nyomon követhetik majd a befizetéseik sorsát.

A lap emlékeztetett: Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője 2010 májusában - a kinevezése előtt egy meghallgatáson - arról beszélt, hogy folyik ugyan az adatok feldolgozása, de ebben a ciklusban nem végeznek az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásával.

Hosszadalmas egyeztetés kell

Az [origo] július közepén megírta, hogy egy törvénymódosítás alapján egyértelmű, hogy az állami nyugdíjrendszerben még minimum 2015-ig kell várni a nyugdíjszámlák megalkotására. Egy, a nyugdíjtörvényhez benyújtott és elfogadott törvénymódosítás szerint ugyanis hosszadalmas adategyeztetési folyamat veszi kezdetét. "A nyugdíjtörvényben foglalt 2 évente 5 éves korcsoportonként előírt egyeztetést követően alakul ki az egységes váromány-nyilvántartás" - válaszolta akkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma az [origo]-nak a törvénymódosítás értelmezését firtató kérdésére.

Ez azt jelenti, hogy elsőként az 1955 és 1959 közötti években született biztosítottakkal kezdeményeznek adategyeztetést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek, a rendszer pedig a minisztériumi válasz szerint akkor lesz kész, ha a biztosítottakkal egyeztetett adatok rendelkezésre állnak. A módosított törvény az adategyeztetés befejezésére 2014 végéig adott határidőt a kormánynak. Ezt követően lehet a fiatalabb korosztályok szolgálati idejének és járulékfizetésének történetét egyeztetni, míg végül rendelkezésre állnak valamennyi aktív dolgozó adatai, egységes adatbázisban, a teljes járulékfizetési múlttal.

Jókora késésben

A Magyar Nemzet híre szerint most felgyorsították a munkát, így lehet, hogy akár 2014 vége előtt megteremtik az egyéni számlák alapjait, ám még így is jókora késésben lesz a kormány. Az egyéni számlák bevezetése ugyanis régi ígérete az Orbán-kormánynak, és minden eddig felmerült nyugdíjtervének (a svéd modellnek vagy a német pontrendszernek) is az alapját képezné. Selmeczi Gabriella korábbi nyugdíjvédelmi megbízott már 2011 elején azt mondta, hogy 2012 tavaszán létrejöhet a rendszer, és a második Széll Kálmán-terv is ráerősített erre. "A nyugdíjrendszerben további kiigazítások szükségesek, amelyek vizsgálata, ütemezése, illetve mindezek alapján az új szabályozás meghirdetése 2012-ben esedékes. Ennek keretében kell kialakítani a nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetést, illetve az egyéni váromány-nyilvántartást" - állt az év elején bemutatott dokumentumban.

A számlák szükségessége a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításakor is előkerült, a kormány ugyanis azzal érvelt, hogy az egyéni számlákkal teremti meg az állami pillérben is ugyanazt az átláthatóságot, mint amely a magánpénztári rendszert jellemezte. A rendszer lényege leegyszerűsítve, hogy mindenki nyomon tudja követni a saját nyugdíjbefizetéseit.