Vágólapra másolva!
A ma folytatódó EU-csúcs előtt mínuszban mozognak a vezető európai részvényindexek. Itthon a BUX nem mutat jelentős elmozdulást, melynek emelkedését az OTP-vel kapcsolatos negatív hírek gátolják.Olvassa el ma reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: A Google számai után esett Amerika
Vágólapra másolva!

Tovább ütik az OTP-t

Tegnapi záróértéke körül tartózkodik a magyar tőzsde indexe, a BUX, aminek teljesítményét az OTP és a MOL húzza lejjebb. A bankpapír 1 százalékos, míg az olajóriás már 1,4 százalékos mínuszban tartózkodik.

Az OTP eséséhez nagyban hozzájárul, hogy újabb két nagy bankház, a Citi és a VTB minősítette le a részvényeit, melynek hátterében a sokat emlegetett bankadó megfelezésének elmaradása, valamint az elmúlt egy év jelentős emelkedése áll. Ezen túl tegnap újabb bennfentes eladások történtek a banknál, a KBC elemzői szerint Takáts Ákos és dr. Utassy László igen jó időzítéssel adott el az elmúlt két napban összesen csaknem 21 ezer darab, azaz kb 87 millió forintnyi részvényt.

Forrás: [origo]

Meglepő ajánlás érkezett ma reggel a Magyar Telekom részvényeire, ugyanis a Goldman Sachs 500 forintos célárfolyam mellett vételre ajánlja a társaság papírjait, amelyek 0,25 százalékos pluszban mozognak reggel.

Az E-Starral kapcsolatos friss hírek szerint tegnap 320 millió forint névértékű kötvényt vásárolt a cég a piacon 35 százalékos névértéken. Mint korábban beszámoltunk róla a társaság komoly fizetési problémákkal küszködik, papírjainak kereskedését fel is függesztették a héten. Emiatt vissza szerette volna vásárolni kötvényeit a tulajdonosoktól, amit 112 millió forint értékben tudott megtenni.

Jöhet a közös bankfelügyelet

A folytatódó EU-csúcs előtt mínuszban tartózkodnak az európai indexek, melyben az euró zóna adósságválsága körül növekvő aggodalmak játszhatnak szerepet. A főbb indexek közül egyedül a holland AEX mutat minimális erősödést, míg a spanyol IBEX gyengébben teljesít.

Forrás: [origo]

Korán reggel a német kancellár és a francia államfő már egyeztetett és közölték, hogy 2013 folyamán hatékonyan működhet az eurózóna közös bankfelügyelete. Angela Merkel közölte, megállapodtak abban, hogy az eurózóna különféle bankjait a közös felügyelet más-más szintjének rendelik majd alá. Egyes bankok közvetlenül az EKB felügyelete alá kerülnek, másokat viszont a most is működő tagállami bankfelügyeleti hatóságok fognak ellenőrizni az EKB égisze alatt. A tárgyalások folyamán többek között az eurózóna válsága és az esetleges spanyol megsegítés kerül fókuszba.

A vállalati hírek közül fontos megemlíteni, hogy eladja a hongkongi, a makaói és a tájföldi egységét az ING, mivel fokozatosan le szeretné építeni ázsiai kitettségét. A biztosító 2,14 milliárd dollárt kap a vállalatokért. A cég október 10-én jelentette be, hogy a maláj operációtól megválik 1,3 milliárd euróért cserébe. Ennek hatására emelkedni tudott tegnap a részvény, jelenleg tartja a tegnap megszerzett pluszokat.

ING (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

A Financial Times szerint az ArcelorMittal is meg szeretne válni egyes érdekeltségeitől és a kanadai vasérc üzletágának 30 százalékát értékesítené. A cég 22 milliárd dollárnyi hitellel rendelkezett június végén, amit csökkenteni szeretne. A papírok 2,7 százalékos pluszban mozognak jelenleg.

ArcelorMittal (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]