A kolbász mentheti ki a Gyulait

Vágólapra másolva!
A fő termékekre koncentrálva, ésszerű gazdálkodással megmenthető a Gyulai Húskombinát - mondta Budai Gyula államtitkár. A húsgyárba nem jut elég alapanyag, ezért nem tud eleget gyártani. Budai szerint elég lenne a kolbászokra és a májasra koncentrálni.
Vágólapra másolva!

A Gyulai Húskombinát kedvezőbb helyzetben van, mint Kapuvár, ésszerűbb gazdálkodással és a márkatermékek megőrzésével az üzem működtethető - jelentette ki Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az államtitkár szerint kizárólag gyulai és csabai kolbászok előállításával és májasok gyártásával az üzem életképes, működtethető. "Amit a kormány megtehetett egy magáncég érdekében, azt mind megtette" - fűzte hozzá. Azt mondta, folyamatosan kapcsolatban áll a város polgármesterével, a térség képviselőivel és a felszámolóval, és úgy látja a Gyulai Húskombinát megmenthető.

A Gyulai Húskombinát jelenleg három-négy napokat tud dolgozni, kevés a hazai sertésalapanyag a piacon, nem tudja a megrendeléseket teljesíteni, nem jut elegendő hasított félsertéshez. A húskombinát előtt két alternatíva áll. Vagy csak annyi terméket állít elő, amennyihez sikerül hazai alapanyagot vásárolnia, vagy importból dolgozik, de az már nem lesz Gyulai brand.

A mezőgazdasági tárca segítségével a húskombinát az áruházláncokkal tavasszal fél évre szóló szerződéseket írt alá, a kombinát teljes kapacitására. Az alapanyaghiány a vágóhíddal rendelkező húsipari cégeknek is gondot okoz Budai szerint.