Vágólapra másolva!
Változatlanul a negatív tartományban mozognak az európai részvényindexek, bár a délutáni nagyobb mínuszokból faragtak valamennyit a tőzsdék. A piaci szereplők körében továbbra is a görög problémák, valamint az eurózóna recesszióját jelző mai makroadatok miatt uralkodik rossz hangulat. Az európai börzék rosszabb teljesítményét látva a BUX jelentősen elgyengült a kereskedés végére, és napi mélypontján zárt. Amerikában nem mutatnak határozott irányt a főbb részvényindexek, ahol a befektetők valószínűleg a holnapi, költségvetési problémát megvitató poltikai találkozóra várhatnak.   
Vágólapra másolva!

Olli Rehn erősíthette a spanyol börzét

Tartják napközben összeszedett veszteségeiket az európai börzék, ahol a hangulatot alapvetően a görög adósságproblémák, valamint az eurózóna recesszióját jelző makroadatok határozzák meg. A németek és a franciák ugyan megúszták a visszaesést, de a ma délelőtt publikált előzetes statisztikák azt mutatják, hogy az eurózóna 2009 után újra recesszióba került. A gazdaság visszaesése 0,1 százalékos volt előzetesen a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. A zsugorodásban nagy szerepet játszott Görögország 7,2 százalékos, és Portugália 3,4 százalékos GDP csökkenése.

Az erősödést nem segítette az amerikai heti munkanélküli segélykérelmek vártnál magasabb értéke sem. Ezek következtében a negatív tartományban mozognak a részvényindexek, az egyik legnagyobb mínuszt a DAX tudja felmutatni, melyet a Lufthansa és a Heidelberg húz lejjebb, a légitársaság papírjai már 5,4 százalékos, míg az építőipari cég részvényei 2 százalékos mínuszban tartózkodnak. Ez utóbbi társaság az elmúlt héten kéthavi csúcsára tudott erősödni jobb gyorsjelentésének köszönhetően, melyet jelentősebb korrekció követett, és már havi mélypontja körül mozog az árfolyam.

Az IBEX-et azok az erősödő pletykák segíthetik, melyek szerint az eurózóna válságát látva Spanyolország egyre közelebb kerülhet külső segítség kéréséhez, ami kisebb megnyugvást hozhatna a börzékre.

Ezen kívül Olli Rehn kijelentései is kisebb optimizmust hozhattak a spanyol tőzsdére, mivel az uniós biztos szerint jövő év végéig Madridnak nem lesz szüksége új megszorító csomagra.

Forrás: [origo]

A Hennes & Mauritz részvényei faragtak kissé a napközbeni 3 százalék feletti mínuszokból, és nap végén 2,7 százalékos esést mutat az árfolyam. A zuhanás hátterében a gyengébb értékesítési eredmények állhatnak.

Hennes&Mauritz (Stockholm)

Forrás: [origo]

Napi mélypontjára húzták a BUX-ot a blue-chipek

Az európai börzék veszteségeit látva szintén lefelé vette az irányt a magyar részvényindex, és tovább zuhanva a BUX napi mélypontja körül, 1,8 százalékos mínuszban zárt. Ezzel kissé elmaradt régiós társai teljesítményétől.

A magyar tőzsdét a blue-chipek húzták lejjebb, a Richter papírjai ugyanis 5,5 százalékos mínuszban fejezték be a kereskedést, de napközben 8 százalék körüli esésben is mozogtak. A zuhanás hátterében vélhetően az állhat, hogy az MSCI Barra törölte a részvényt a hazánkat is lefedő indexekből, ami maitt több tízmilliárd forintnyi Richter részvényt öntenek a piacra a külföldi alapok.

Az OTP is kifulladt a nap végére. A bankpapír napközben kiemelkedett a blue-chipek közül, 2 százalék körüli emelkedésben is mozgott, de a kereskedést végül 0,6 százalékos mínuszban fejezte be. A kezdeti erősödés a társaság remek gyorsjelentésének volt betudható.

A MOL-nak nem volt jó napja, 1,6 százalékkal került lejjebb részvényeinek az árfolyama. A papírok a tegnapi elemzői várakozásoktól kissé elmaradó gyorsjelentés után kezdtek el gyengülni.

Az Egisnek viszont sikerült kikecmeregnie a rossz negyedéves eredmények publikálása után összeszedett mínuszokból, és 1,1 százalékos pluszban zárt.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül az E-Star pocsék napot tudhat a háta mögött, 8,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, amivel teljesen visszaadta tegnap megszerzett előnyét a papír. A szerdai nagyobb emelkedést az előző hónapoknál jobb negyedéves eredményeknek köszönhette az energiaszolgáltató.

A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben, melyet napközben a sikeres állampapíraukció segíthettet. A magyar fizetőeszköz lendülete kitartott nap végéig, és a 284-es szint alá is kerültek a jegyzések az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa is lejjebb került, már 223 alatt tartózkodik az árfolyam, míg egy svájci frankért már 235,7 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Féléves mélypontján az Apple

Nem mutatnak határozott irányt az amerikai piacok az elmúlt hetekben összeszedett mínuszaik után. A piaci szereplők az amerikai költségvetési szakadék (fiscal cliff) körüli problémák miatt továbbra sem nyugodhatnak meg, és a bizonytalanságot csak fokozhatja az európai tőzsdék mai esése is.

A befektetők a valószínűleg holnap kezdődő parlamenti találkozót várhatják, melyen a fiscal cliff kérdését fogják megvitatni az érintettek. Barack Obama korábban már jelezte, hogy hajlandó a kompromisszumokra, viszont csak olyan megoldást tart elfogadhatónak, amely a gazdagok keményebb megadóztatását is tartalmazza.

A kivárás következtében tegnapi záróértékük körül, enyhe mínuszban mozognak az amerikai részvényindexek, amely nem túlságosan pozitív, mivel az S&P 500 esetében ez négyhavi mélypontot, a Dow Jonesnál és a Nasdaqnál pedig háromhavi mélypontot jelent.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az energiaipari és pénzügyi vállalatok teljesítenek kiemelkedően. A pénzügyi szektort többek között a bankok húzzák feljebb, a Bank of America és a Citigroup 1,8 százalékot, a JPMorgan 0,7 százalékot, a Wells Fargo pedig 1,4 százalékot emelkedett idáig.

A technológiai cégek viszont tegnapi záróértékük alatt tanyáznak, melyek nagyobb emelkedését az Apple gátolhatja. A társaság részvényei folytatják útjukat lefelé, és már 1,3 százalékot vesztettek értékükből, 6 hónapos mélypontot ütve.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A Microsoft és a Google is kisebb mínuszt mutat, mindkettő 0,1 százalékkal mozog tegnapi záróértéke alatt. A Facebook korrigálja tegnapi szárnyalását, és már 1,7 százalékot esett a tegnapi csúcsokról az árfolyam.

Forrás: [origo]

A vártnál jobban nőtt a munkanélküli segélykérelmek száma a héten, ugyanis 439 ezer igénylés érkezett be, szemben a Bloomberg által várt 375 ezer új kérelem helyett. A fogyasztói árindex nagyobb meglepetést nem okozott, 0,1 százalékot emelkedtek az árak havi szinten, ami egybeesik az elemzői prognózisokkal.

Az olaj nem tudja folytatni tegnapi emelkedését, mivel 0,2 százalékos mínuszban mozog a "fekete arany". A palesztin Hamasz katonai vezetőjének meggyilkolását pozitívan reagálta le korábban az árfolyam, de a lendület nem tartott ki, és már újra a 86 dolláros szint körül mozognak a jegyzések.

A Wal-Mart is számot adott negyedéves eredményéről, mely szerint felemás időszakot zárt a társaság. Az egy részvényre jutó profit némileg magasabb lett a vártnál, míg az árbevétel elmaradt a prognózisoktól. A vegyes gyorsjelentésre a részvények 3,6 százalékos mínusszal reagáltak.

A Starbucks bővíteni szeretné tea üzletágát, amit a Teavana Holdings felvásárlásával kíván elérni, 52 százalékos prémiumot fizetve a papírokért. A hír után 0,7 százalékos mínuszba kerültek a papírok.

A Texas Instruments 1700 dolgozóját tervezi elbocsátani, ami az összes alkalmazottjának 4,8 százalékát érintheti. A cég a lépéssel 450 millió dollárt kíván megtakarítani jövő év végéig, melyre azért van szükség, mert a vállalat kiszorult a mobilpiacról az Apple és a Samsung előretörése miatt. A költségcsökkentés hírére nem nagyon reagált az árfolyam, mely csupán 0,1 százalékot emelkedett.

Wal-Mart (NYSE)

Forrás: [origo]