Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Újabb magyar megszorítás? - Fontos a mai nap

Vágólapra másolva!
Fontos jelentés érkezik ma Brüsszelből, az Európai Bizottság délelőtt hozza nyilvánosságra a 2012-2014 közötti időszakra vonatkozó őszi makrogazdasági előrejelzéseit. Ebből az is kiderül majd, hogy az EU szerint Magyarország képes lesz-e 2013-ban 3% alá szorítani a költségvetési hiányát. Ha az előrejelzés 3% felett lesz, akkor Orbán Viktor kormánya újabb megszorításokra kényszerülhet az októberben már bejelentett két csomag után. A miniszterelnök már belengette, hogy ha így is lesz, a terheket akkor sem az emberek, hanem a vállalati szektor fogja fizetni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság ma délelőtt hozza nyilvánosságra a 2012-2014 közötti időszakra vonatkozó őszi makrogazdasági előrejelzéseit, ami azért fontos, mert ilyenkor vizsgálják meg nagyító alatt azt is, hogy a tagállamok az előírt makrogazdasági pályán haladnak-e. Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa 13:00-kor sajtótájékoztatót kezd a témában. A legfőbb kérdés a makrogazdasági pályában természetesen a költségvetési hiány, azaz hogy egy-egy kormány mennyivel költ többet a bevételeinél. Ez a szám természetesen komoly hatással van az ország eladósodására is.

Az EU szabályai szerint az országoknak 3% alatti költségvetési hiánnyal kellene működniük GDP arányosan, s aki ezt tartósan nem teszi meg, az ellen úgynevezett túlzott deficit eljárást indít Brüsszel. Hazánk 2004 óta folyamatosan túlzott deficit eljárás alatt áll, mivel ezen időszak alatt állandó jelleggel túlköltekezett. Bár a hiányunk 2011-ben már 3% alatt volt, s várhatóan idén is 3% alatt lesz, ezt a kormány nem fenntartható, egyszerinek titulált lépésekkel érte el, s ezért könnyen lehet, hogy az EU a mai megnyilatkozásában további egyenlegjavító intézkedésekre szólítja fel a kormányt.

Erre a lehetőségre Orbán Viktor is figyelmeztetett október 19-én, pénteken. A miniszterelnök egy brüsszeli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy információi szerint az Európai Bizottság továbbra is kevesli a költségvetési helyzet stabilizálására tett magyar erőfeszítéseket. Mindezt azok után, hogy Matolcsy György október 5-én egy (szerinte) 397 milliárdos kiigazító csomagot jelentett be, de miután a kormány rájött, hogy ez kevés lesz, alig két héttel később, október 17-én egy újabb (szerinte) 367 milliárd forintos kiigazítást is bejelentett.

A miniszterelnök október 19-én, röviddel a második csomag bejelentése után azt mondta, hogy ha a kormánynak tényleg további összegeket kell előteremtenie, akkor bankadót, közműadót, energiaadót emel majd és esze ágában sincs "az emberekkel megfizettetni a válság terheit".

A fentiek tényében tehát a legnagyobb kérdés az, Brüsszel a mai jelentésében elfogadja-e tartósnak, hogy a Matolcsy György által októberben bejelentett két intézkedéscsomag huzamosabb ideig le tudja vinni Magyarország költségvetési hiányát 3% alá, vagy egyértelműen kijelenti, hogy ez még mindig kevés. Ha az utóbbi forgatókönyv valósul meg, akkor a kormány újabb megszorításokra kényszerül, hogy kikerülhessen a túlzott deficit eljárás alól. Ha nem kerül ki, Magyarországot újra támogatási pénzek megvonásával sújthatja az EU.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről