Indulhat az eurózóna egyik legnagyobb bankmentése

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság engedélyt adott a spanyol bankok megsegítésére: az ingatlanpiaci boom után a csőd szélére kerülő pénzintézetek 37 milliárd eurót kapnak.
Vágólapra másolva!

Jóváhagyta az Európai Bizottság szerdán a spanyol bankmentő csomagot, ez 40 milliárd euró hitel folyósítását jelenti. Az eurózóna állam- és kormányfői nyáron döntöttek arról, hogy 100 milliárd euróig terjedő összegben támogatja az állandó euróövezeti mentőalap, az ESM a spanyol bankok feltőkésítését.

Számos spanyol bank az ingatlanpiaci buborék összeomlása miatt került csőd közeli helyzetbe. A Bankia, az NCG Banco, a Catalunya Banc és a Banco Valencia összesen 37 milliárd eurónyi tőkeinjekciót kap, miközben ezen bankok kötvénytulajdonosai veszteséget kényszerülnek majd elszenvedni - ismertette a program végleges változatát szerdán Joaquín Almunia versenyügyi biztos szerdán.

Öt éve nem volt hasonló

A most részletezett bankmentés a legnagyobb ilyen európai akció azóta, hogy a válság hajnalán, 2007 közepén a német IKB Bankot kimentették. "A bankok átstrukturálásának jóváhagyása új mérföldkő az euróövezeti államok és Spanyolország között megkötött egyetértési nyilatkozat végrehajtásában" - fogalmazott az európai biztos. Szerinte a Banco Valenciát a Caixabanknak értékesítik, míg a másik három banknak az elkövetkező öt év során több mint 60 százalékkal kell csökkentenie a mérlegfőösszegét. Az így államosított bankoknak ezen kívül akár bankfiókjaik felét is be kell majd zárniuk - tette hozzá.

Az átstrukturálás idejére bérplafont vezetnek be a bankoknál, ahogy tilos lesz ezeket a pénzintézeteket felvásárolni, és kötvényeikre nem történhet kifizetés sem. A Bankia - amely piaci tőkeértékét tekintve a negyedik legnagyobb spanyol bank - már szerdán közölte a rá vonatkozó átalakítási kötelezettségeket. A társaság 39 százalékkal csökkenti bankfiókjainak számát, és mintegy 50 milliárd euró eszközt ad át a megalakuló spanyol állami "rossz banknak". A társaság részvényesei mintegy 10,7 milliárd euró értékben járulnak hozzá a feltőkésítéshez, míg a kötvénytulajdonosok 4,8 milliárd eurós veszteség leírására kényszerülnek. A bankház ezenkívül 6 ezer munkavállalót bocsát el. Így a Bankia már jövőre nyereséges lehet, és - tervei szerint - nettó nyeresége 2015-re elérheti az 1,2 milliárd eurót.