Újra akcióba lendültek a kajászói gazdák

Vágólapra másolva!
Kajászón a helyi gazdák egy csoportja szabálytalannak tartja, hogy a megengedettnél több földet nyert egy pályázó, a föld egy részét lefoglalták és maguk szántatták be.
Vágólapra másolva!

Újabb, a helyiek által törvénytelennek tartott körülmények között haszonbérbe adott állami földet vont művelésbe vasárnap a kajászói gazdák egy csoportja, írja a Fehér Megyei Hírlap.

A földhöz nem jutott helyi gazdák közbirtokosságot alakítottak, és elkezdtek beszántani 70 hektárt abból a területből, amely szerintük jogtalanul került a nyertes pályázóhoz. Az akcióban részt vett Boór Ferenc, a Fejér Szövetség szóvivője és Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Parlament mezőgazdasági bizottságának tagja.

A lap azt írja, hogy a kajászói gazdák meggyőződtek róla, hogy a nyertes pályázó a 284 hektárt úgy nyerte el, hogy a területnagyság 8194 aranykorona értékű. A Nemzeti Földalap (NFA) pályázati kiírásában pedig az szerepel, hogy egy gazda nem nyerhet többet 6000 aranykoronánál. Miután Magyaralmáson nemrég egy pályázatot ezért vont vissza földalap, úgy gondolták, Kajászón is vissza kell állítani a törvényes állapotot. Azt állítják, hogy többször megkeresték az ügyben a hivatalos intézményeket, de senki nem állt velük szóba.

A kajászói gazdatanács döntésének megfelelő szeptember 17-én történt földfoglalás bejelentésére sem a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, sem a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) illetékeseitől egyetlen hivatalos válasz vagy megkeresés sem érkezett.

Kajászó nem először bukkan fel a furcsa földpályázatokról szóló hírekben. Három hete négy, az állami földpályázaton elutasított Fejér megyei gazda saját kezelésébe vett Kajászón egy olyan földterületet, amelyet állításuk szerint szabálytalanul jogtalan kézba adott a Nemzeti Földalapkezelő. Az Index kiderítette, hogy egy olyan vállalkozó nyert a szabályosnál több földet, aki szomszédja az agrárminisztérium közigazgatási államtitkárának (az államtitkár felügyeli a Nemzeti Földalapkezelőt).