Gazdagok megadóztatásával kerüli ki a szakadékot az Egyesült Államok

Barack Obama, fiscal cliff, visszaeshet a gazdaság Amerikában
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok kikerülheti a költségvetési szakadékot, de a szavazást az utolsó pillanat utánra, keddre halasztották. A republikánusok és a demokraták egyezsége értelmében a gazdagok megadóztatávásal növelik a bevételeket.
Vágólapra másolva!

Kiszivárgott hírek szerint amerikai politikusoknak sikerült hétfőn az utolsó pillanatban megállapodást elérniük, amellyel elkerülhetővé válik a "költségvetési szakadék". Barack Obama amerikai elnök hétfőn sajtótájékoztatón is bejelentette, hogy a megállapodás az amerikai "költségvetési szakadék" elkerüléséről "látótávolságba került, de még nincs meg". Obama elmondta, hogy átfogó, teljes megállapodásra törekedett, amely egyensúlyt teremt a bevételi és a kiadási oldal között, de egyelőre be kell érnie a "lépésenként" való megoldásokkal.

Az amerikai költségvetési deficit csökkentése érdekében a tehetősebbek - azaz az amerikai lakosság két százalékának - adóterhei növekednek. Ugyanakkor a költségvetés kiadási oldalán is lesznek változások, például el kell kerülni, hogy a betegbiztosítás kiadásai nagyon "elszaladjanak" - mondta az elnök.

A kiszivárgott részletek szerint a demokrata párti és republikánus vezetők között elért kompromisszum értelmében a következő tíz évben 600 milliárd dollár bevételre tesz szert Washington az évi 400 ezer dollár feletti egyéni jövedelmek adóterhének megemelésével, és ugyancsak több adót kellene fizetniük azoknak a háztartásoknak, ahol az együttes jövedelem meghaladja az évi 450 ezer dollárt. Az egyezség szerint 35-ről 40 százalékra emelkedne az ötmillió dollárnál értékesebb ingatlanok utáni tulajdonszerzési adó (illeték). Késleltetnék továbbá a republikánusok által sürgetett szociálpolitikai kiadások kurtítását.

Amíg Obama az elnök, így lesz

Nem sikerült egyelőre egyezségre jutni a kiadási oldalt érintő kurtításokban. Obama hétfői beszédében ismét leszögezte, hogy a költségvetési hiány lefaragásának azt az elvet kell követnie, hogy ne növekedjenek az idősek, a diákok és a középosztályhoz tartozó családok terhei. "Ha komolyan vesszük a deficit és az adósság csökkentését, akkor ennek a közös áldozatvállaláson kell nyugodnia, legalábbis addig, amíg én vagyok az elnök, és én még négy évig elnök leszek" - mondta Obama, akinek helyi idő szerint éjfélig van ideje arra, hogy kompromisszumot érjen el a még nyitott kérdésekben, ezért Washingtonban marad.

Később nem hivatalos, republikánus források már azt közölték, hogy valószínűleg nem szavaznak hétfő éjfélig az amerikai költségvetésről a törvényhozásban, az úgynevezett szakadék elkerüléséről. A pártvezetőség egyik munkatársa szerint nem jár komoly negatív pénzügyi kihatással, ha a szavazást keddre halasztják, mert a pénzpiacok zárva lesznek. Még nincs meg a törvényszöveg a szenátustól, s azt akarjuk, hogy mindenki elolvashassa, mielőtt szavaz róla - mondta. A képviselőház más törvényekről fog szavazni - mondta egy másik, szintén névtelenséget kérő forrás.

Amennyiben nem sikerülne tető alá hozni a kompromisszumot, akkor automatikus adó- és kiadáscsökkentő szabályok lépnek hatályba szerdától az óriási költségvetési hiány ledolgozása érdekében - ezt nevezték el "költségvetési szakadéknak". A szabályok értelmében sokkal több embert érintenének a magasabb adók, és a közkiadások lefaragása jegyében többek között megszűnne kétmillió munkanélküli segélyezése. A hatalmas kurtítás többek közt a belső keresletet is elapasztaná, ami recesszióba taszítaná az Egyesült Államok gazdaságát, s ez kihatással lenne a világgazdaságra is.

A feszült tárgyalások ellenére annak már elszállt az esélye, hogy megállapodás szülessen a súlyos adósságteherrel küszködő költségvetés hosszú távú rendezéséről. (A tárgyalásokról itt és a költségvetési szakadékról pedig itt olvashat bővebben.)