Megnyithatja kapuit a befektetők előtt Mexikó

Vágólapra másolva!
Az alkotmány megreformálását tűzte zászlajára az új mexikói elnök, Enrique Pena Nieto. A pozícióját októberben megszerző államfő az energiaszektor átalakítása miatt szeretné a törvényeket módosítani, hogy megfelelő külföldi tőke áramoljon be az országba.
Vágólapra másolva!

A Financial Timesnek adott interjújában az új mexikói elnök, Enrique Pena Nieto kiemelte, hogy módosítani kell az alkotmányt ahhoz, hogy külföldiek az energiaszektorba be tudjanak fektetni. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy nem szeretné privatizálni a mexikói állami olajvállalatot, a Pemex-et.

"Ha arra várna Mexikó, hogy az állami olajvállalatnak legyenek elég forrásai az olaj és gázkészletek nagyobb ütemű kitermeléséhez, akkor fontos lehetőségeket szalasztanának el" - nyilatkozta Nieto.

Az elmúlt nyolc évben képtelen volt Mexikó növelni a kitermelését, sőt 2004-ben a napi olajkitermelés még napi 3,83 millió hordó volt, ami 2011-re 2,938 millió hordóra esett vissza, idén pedig már csak nagyjából 2,6 millió hordó volt a teljesítmény a Financial Times szerint. Ettől függetlenül még mindig a világ 10 legnagyobb olajtermelője között szerepel Mexikó.

A reformokat jövő év első felében vihetik a törvényhozók elé és év végéig fogadhatják el a most még csak körvonalazódó javaslatokat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]