Méretes IPO-t láthat Brazília

Vágólapra másolva!
2009 óta a legnagyobb brazil IPO-ra készül az egyik legnagyobb dél-amerikai cementgyártó, a Votorantim Cimentos SA.
Vágólapra másolva!

3 milliárd dolláros kibocsátás keretében menne tőzsdére a legnagyobb brazil cementgyártó, a Votorantim Cimentos SA. A Bloomberg információi szerint a BBA SA és a JP Morgan vezetheti az IPO-t, ami csak a jövő évben lesz esedékes. 2009 óta ez lehet a legnagyobb kibocsátás, akkor a Banco Santander ment tőzsdére, mintegy 7,5 milliárd dolláros IPO keretein belül.

A vállalat hivatalos közleménye kiemelte, régóta tervben volt az IPO, a vezetőség szerint pedig a tőzsdére menetel lehet az egyik legjelentősebb mérföldkő afféle, hogy Dél-Amerika legnagyobb iparági szereplőjévé avanzsáljon a cég.

A Sao Paulo-i székhelyű vállalat első embere, Walter Schalka hangsúlyozta, észak-amerikai, afrikai és európai országokban is továbbterjeszkedne a Votorantim. Ezen felbuzdulva júniusban vásárolta be magát a portugál versenytársba, a Cimpor Cimentos de Portugal SA-ba, ahol 21,2 százalékos tulajdonrészt szerzett. A dél-európai építőipari társaság egyúttal hozzáférést teremtett a kínai, indiai, török, marokkói és spanyol piacokra is, a Votorantim idei árbevételét pedig nem kevesebb, mint 778 millió euróval dobta meg az ügylet.