Bóvliba minősítette Magyarországot a Fitch

Orbán Viktor, újabb leminősítés, Standard and Poors hitelminősítés, befektetésre nem ajánlott kategória, bóvlikategória
Vágólapra másolva!
Leminősítette Magyarországot a Fitch hitelminősítő. Ezzel a harmadik hitelminősítőnél is befektetésre nem ajánlott kategóriába került a magyar adósság. A Fitch a gyenge gazdasági növekedésre, a kockázatos költségvetésre és a külső környezet romlására hivatkozott, amelyet részben a nem ortodox gazdaságpolitika következményének tart. A jövőt is borúsan látja a Fitch, több mint ötven százalék a valószínűsége, hogy két éven belül újabb leminősítés jön.
Vágólapra másolva!

Péntek délután BB+ kategóriába minősítette le Magyarországot a Fitch hitelminősítő. Ezzel a harmadik nagy intézet is befektetésre nem ajánlott kategóriába helyezte a magyar adósminősítést. A Moody's november végén, a Standard and Poor's a karácsony előtti héten minősítette bóvlivá a magyar adósságot.

A londoni Fitch Ratings közleménye szerint az eddigi BBB mínusz kategóriából BB+ kategóriába került a magyar devizaadósság, és BBB-ről BBB mínuszba a forintban vezetett adósság (előbbit tekinti mérvadónak a piac). Az intézet még sosem értékelte ilyen nagynak a magyar adósság kockázatait.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, a kormány meglepődött a Fitch döntésén. Az elmúlt egy nap alatt a forint árfolyama az euróval szemben nyolc forinttal erősödött, a csődkockázatot mutató cds felár is csökkent - érvelt a szóvivő. A kormány, köztük a miniszterelnök az elmúlt 24 órában nyilatkozott arról, hogy mi a szándéka az EU-IMF-tárgyalásokkal - tette hozzá. A tárgyalásokon a delegációt vezető Fellegi Tamás csütörtökön, Orbán Viktor pedig pénteken, Simor András jegybankelnökkel való egyeztetése után mondta azt, hogy minél előbbi megállapodásra törekszik a kormány.

Fitch: Baj van a gazdaságpolitikával

A közlemény idézi Matteo Napolitanót, a Fitch államadóssággal foglalkozó csoportjának igazgatóját, aki a külső finanszírozási környezet, illetve a költségvetési és a növekedési pálya romlásával magyarázta a döntést. A Fitch 0,5 százalékos visszaesésre módosította az idei GDP-változásra vonatkozó becslését az eddigi 0,5 százalékról. A közlemény szerint ez részben az "a nem ortodox gazdaságpolitika" (az "unorthodox" angol kifejezést használta az intézmény) következménye, amely aláássa a befektetők bizalmát és nehezíti a megállapodást az IMF-fel és az Európai Unióval.

"Nem ortodox" politika alatt értette a Fitch többek közt azt, hogy a kormány nem tudott garanciát adni az IMF-EU-delegációnak a jegybanktörvény megváltoztatására. Ugyan a kormánypárti többség elfogadta az Európai Központi Bank ajánlásainak többségét, de a Fitch úgy látja, hogy bent hagytak olyan rendelkezéseket, amellyel csökkenhet a jegybanki függetlenség. A hitelminősítő kiemeli az új alkotmányt is, amely kétharmadossá teszi a gazdaságpolitika kulcskérdéseit, ezzel "csökkentve a jövőbeli kormányok költségvetési mozgásterét".

Legfeljebb készenléti hitel

Az IMF-tárgyalásról azt írta a Fitch, hogy egyre fontosabb, miközben a megvalósulása egyre bizonytalanabbá vált. "A Fitch szerint a készenléti hitelkeret az egyetlen olyan lehetőség a megállapodásra, amelyre Magyarország reálisan számíthat" - írták. Hozzáteszik, hogy még ha meg tudna is állapodni a kormány a hitelről, kétséges maradna, hogy a magyar kormány vajon tartaná-e magát a szigorú feltételekhez. A Fitch a kormány eddigi politikájának kiszámíthatatlansága, és az előző IMF-hitelprogram idő előtti befejezése miatt tartja megbízhatatlannak a kormányt. (2010 nyarán az IMF-EU-delegáció hazautazott, így nem írták alá az utolsó negyedévre vonatkozó gazdaságpolitikai megállapodást.)

A Moody's leminősítése után, december elején a Fitch vezető elemzője valószínűtlennek nevezte, hogy azt megelőzően változtatnának Magyarország adóskockázati besorolásán, amíg nem áll rendelkezésére több információ a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások kimeneteléről.

A Fitch a közleményben emlékeztetett arra, hogy november 11-én, amikor negatív kilátást adtak a magyar adósságnak, ezt a vártnál rosszabb gazdasági növekedés, a költségvetésre nehezedő nyomás és a kockázati felárak növekedése miatt tették. "Az intézet meglátása szerint a kockázatok beigazolódtak" - olvasható a közleményben. A Fitch a pénteken publikált döntésében is negatív kilátást határozott meg, mert több mint ötvenszázalékos szerintük annak a valószínűsége, hogy két éven belül újabb leminősítés következik. Ezt erősítené a "nem ortodox" gazdaságpolitika, illetve az is, ha nem tudna megállapodni Magyarország az IMF-EU-hitelkeretről.

A románoknál nem ez van

A december 29-i és január 5-i állampapír-kibocsátás sikertelen volt, előbbinél nem sikerült eladni a hosszú távú papírokat, az utóbbin eladott ugyan az állam rövid lejáratú kincstárjegyeket, de 10 százalék körüli hozam mellett, ami fenntarthatatlan. A forint gyengült az euróval szemben, és elérte minden idők leggyengébb árfolyamát. A Fitch értékelése szerint Lengyelországban és Romániában éppen az ellenkező irányba tartottak a piaci folyamatok, ami bizonyítja, hogy belföldi okokra vezethető vissza a gyengülés.

A térség országai közül Csehországnak és Szlovákiának A+ besorolása van a Fitchnél, ez hat fokozattal jobb minősítést jelent. Lengyelország négy(A-), Szlovénia hét (AA-), Bulgária és Románia egy (BBB-) fokozattal van Magyarország fölött. Abban a kategóriában, amelyet Magyarország pénteken kapott a Fitchtől, még Portugália, Izland, Törökország, Macedónia, Uruguay, a Fülöp-szigetek, Guatemala és Costa Rica szerepel.