Egy lépéssel közelebb jutott a Skoda a miskolci villamostender-győzelemhez

Vágólapra másolva!
Miskolc több mint 30 milliárd forint értékben venne villamost, de már a negyedik tendert hirdette meg, mert eddig mindegyik sikertelenül zárult. Tavaly a Skoda nyert, ami ellen a spanyol CAF és az olasz Ansaldo is fellebbezett. A CAF kérelmét hétfőn elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) hétfői határozatával - elkésettség miatt - megszüntette a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF) cég jogorvoslati kérelmét, amelyet a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Miskolc Város Közlekedési Zrt. által 31 új villamosra kiírt tender eredménye ellen nyújtott be - derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjáról.

A miskolci villamosvasút fejlesztési projekt legutóbbi járműtendere - amely már a negyedik volt - tavaly májusban indult. A felhívásra öt ajánlat érkezett, amelyek közül az összességében legelőnyösebb, az AnsaldoBreda S.p.A. pályázata lett a nyertes. Három pályázó fellebbezett, és a KDB a magyar Ganz-Skoda Zrt. kérelmének helyt adva tavaly novemberben kimondta, hogy annak a pályázata is érvényes. Ezután a bírálati szakaszt újra nyitották, és november 24-én a Ganz-Skoda Zrt.-t hirdették ki nyertesnek.

Az [origo] korábban beszámolt róla, hogy a Skoda győzelme ellen a pályázat elbírálásához felkért független mérnökök és a közbeszerzési szakértő is külön levélben tiltakozott. Mindketten az vetítették előre, hogy a KDB a Skoda győzelmét is érvényteleníteni fogja, levelükből az is kiderült, hogy a mérnökök indokolatlanul alacsony karbantartási díjakat adtak meg.

A CAF ezek után azért fordult a KDB-hez, mivel megítélése szerint az ajánlatkérő a hiánypótlási felszólításban módosított az ajánlattételi felhívásban meghatározott referenciákon, úgy, hogy azok előnyösebbek legyenek a Ganz-Skoda Zrt.-nek.

Az Ansaldo pedig a kirívóan alacsony karbantartási díjak miatt fellebbezett, erről még nem döntött a KDB, de legkésőbb január 15-ig hoz döntést.

A Közbeszerzési Döntőbizottság múlt héten nem találta alaposnak a spanyol cég kifogását, ezért azt elutasította. A mostani CAF-kérelem lényege az volt, hogy a KDB semmisítse meg az eljárást lezáró döntést, mivel a Ganz-Skoda érvénytelen ajánlata lett a nyertes. A döntőbizottság megállapította, hogy a kérelem elkésett, ezért megszüntette a jogorvoslati eljárást.