Németország nyerhet az európai leminősítésekkel

hitelminősítő, a Standard and Poor's leminősíti fél Európát, Moody's, Fitch
Vágólapra másolva!
A kilenc európai ország leminősítése Németországnak hozhat politikai hasznot, Franciaország elnökének viszont komoly nehézség a választások előtt. A Financial Times szerkesztői úgy látják, hogy nem kell túl nagy feneket keríteni a leminősítéseknek, mert nincs bennük új információ.
Vágólapra másolva!

Nem a világ vége, sőt újabb erőfeszítéseket válthat ki az európai országokból a Standard and Poor's lépése, az, hogy kilenc országot, köztük Franciaországot és Ausztriát is leminősítette pénteken. A Financial Times szerkesztőségi blogjában azt írta, "a legvalószínűbb következmény, és ez a reményünk is, az, hogy alig változtat valamit".

A brit lap szerint "a hitelminősítés önmagában lényegtelen: nem tartalmaznak új információt", ezért nem is érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki. "Ha a minősítői döntéseknek következményük van, pedig nem kéne, az azért van, mert a kormányok a szabályozással és a retorikai fetisizálással (a tárgy titokzatos, természetfeletti erővel való felruházása) felkenik azokat" - értékelt a blog, amely Nicolas Sarkozy francia elnököt nevezte "főfetisisztának". Sarkozy hosszú ideig ragaszkodott az ország AAA, vagyis a legjobb besorolású hitelminősítés sérthetetlenségéhez. Ezáltal - írta a lap - az egyik biztos vesztese a leminősítésnek éppen a francia elnök, aki ráadásul választás elé néz néhány hónapon belül.

Franciaország annál is inkább gyenge pozícióba került, mert a Standard and Poor's kitekintésében jelezte, hogy további leminősítés jöhet az országra, ha a recesszió tovább növeli a deficitet és az államadósságot - írta a Reuters.

Németország besorolásához azonban nem nyúlt az S&P, amit Angela Merkel német kancellár nem is hagyott szó nélkül. Szombaton a német kormányfő azt mondta, a leminősítések megerősítik azt a német álláspontot, hogy a költségvetési paktumot mielőbb alá kell írniuk az eurózóna tagállamainak. Emellett Merkel szerint az új mentőmechanizmust, ami az EFSF-nek hívott segélyalapot váltja fel, minél hamarabb fel kell állítani.

Az eddig erős pozíciójú Ausztria ébresztőként fogta fel a leminősítést. "A lefokozás rossz hír Ausztria számára, de fel kell ébresztenie mindenkit" - mondta Maria Fekter pénzügyminiszter. Szerinte egyértelműen az adósság és a hiány, és nem a gazdaság maga a leminősítés okozója.

A Reuters azt írta, a leminősítések közelebb hozták a görög államcsőd lehetőségét, ami elhomályosítaná az eurózóna egységét, és olyan fertőzést okozna, ami az egész zónát felbomlaszthatná.