SZÉP Kártya: Aki elveszti, annak is megmarad a pénze

Vágólapra másolva!
Végleg nyugdíjba küldte az üdülési csekket a kormány a SZÉP Kártya bevezetésével. Idén az elfogadói hálózat jelentős bővülésére lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Más területeken szokatlan körültekintéssel járt el a kabinet a SZÉP Kártya bevezetésénél. Az adó- és járulékkedvezménnyel igénybe vehető béren kívüli juttatás már 2011-ben megjelent, igaz, a felhasználhatóságot övező bizonytalanság miatt kevesen vállalták a kísérleti alany szerepét. Másrészt tavaly szeptember 30-ig még a cafeteriára adott kedvezményekkel lehetett üdülési csekket adni a dolgozóknak, amelynek használatát milliók szokták meg az elmúlt években.

A kormányzat azzal is igyekezett megkönnyíteni az átmenetet, hogy az eredeti lejárati dátumtól függetlenül idén december 31-ig meghosszabbította a január 1-jén még forgalomban lévő közel 11 milliárd forintnyi üdülési csekk felhasználhatóságát. Újabb haladék azonban nem lesz, így az idei év már az üdülési csekken kívül a melegétel utalványok és az egészségpénztári szolgáltatások egy részének funkcióit is magába olvasztó SZÉP Kártya éve lehet a cafeteria piacon.

Gyarapodó hálózat

A kártya elfogadásával kapcsolatban még mindig gyakran hangoznak el aggályok, ám a szállásadók számára létkérdés, hogy zökkenőmentessé tegyék az átállást az üdülési csekkről a SZÉP Kártyára. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint 2010-ben a szállodák belföldi vendégektől származó bevételének harmadát kasszírozták üdülési csekk formájában. Körtvélyessy László, a SZÉP Kártya bevezetését koordináló miniszteri biztos azzal igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy december végéig már több mint 5 ezer elfogadóhellyel kötött szerződést a SZÉP Kártyát kibocsátó 3 bank (OTP, MKB, K&H), miközben a jóval régebben bevezetett üdülési csekk elfogadói hálózata is csak 7700 egységet számlál. Azóta néhány hét alatt már több mint 1500 új taggal bővült a hálózat, és a miniszteri biztos szerint az idén legalább 20 ezer elfogadóhely szerepel majd végül a listán.

A szállodások eredményesen lobbiztak annak érdekében, hogy a teljes, évi 450 ezer forintos keret - ennyi adható kedvezményes adózással a SZÉP Kártyán - felhasználható legyen szálláshelyi szolgáltatások kifizetésére. A másik két alszámlát viszont nem lehet bővíteni a többi terhére. Melegétkezésre maximum 150 ezer forint költhető el, ugyanazokon a helyeken, mint a melegétel utalványok esetében. Ebben a funkcióban még bővíteni kell az elfogadói hálózatot, mivel ebben a szerepben idén debütál a kártya. Ezt megkönnyítendő a kibocsátó pénzintézetek meg is állapodtak abban, hogy kölcsönösen elfogadják a plasztik lapokat egymás POS-termináljain.

A harmadik, rekreációs "zseb" a legkisebb, egy évben 75 ezer forinttal tölthető fel. Ennek terhére vásárolható például színházi, múzeumi, állatkerti vagy fürdőbelépő - persze csak belföldön, hiszen a SZÉP Kártya kizárólag a határokon innen használható fel.
Az majd a gyakorlatban dől el, hogy a munkavállalók melyik zsebet preferálják. Elméletileg a munkáltató határozza meg az alszámlák feltöltési arányait, ám a gyakorlatban minden bizonnyal majd a dolgozók nyilatkoznak erről. Ők döntik el azt is, igényelnek-e felnőtt hozzátartozójuk számára társkártyát.

Nem vész el

Felhasználói oldalról nézve előnyei és hátrányai egyaránt vannak az áttérésnek. Korábban milliárdos nagyságrendben vesztek kárba üdülési csekkek és étkezési utalványok, mert tulajdonosuk elhagyta őket, vagy elfelejtkezett róluk, és csak a lejárati idő után kapott észbe. Ez utóbbi ugyan a kártya esetében is előfordulhat - az átutalás évét követő esztendő végéig használható fel az összeg -, de a kártyát kibocsátó bank novemberben emailben figyelmezteti az ügyfelet, hogy mekkora összeget kell még decemberben elköltenie.

A plasztik lap elvesztése nem jár végzetes következményekkel, ugyanúgy letiltható a kibocsátó pénzintézetnél, mint a bankkártyák. Az átállás felhasználói hátrányaként az hozható fel, hogy az üdülési csekkek és étkezési utalványok a gyakorlatban sokszor készpénzként is funkcionáltak, amire viszont a kártya már alkalmatlan lesz. A kormányzat szerint azonban ez valójában előny: az állam kedvezményt nem azért ad egy juttatásra, hogy azt másra használják fel.
A rendszer idén fordul élesbe, így gyermekbetegségek előfordulhatnak. Az üdülési csekk megjelenése után pár évig számos vendéglátóhely igyekezett úgy megrövidíteni vendégeit, hogy nagyobb összeget kért tőlük az utalványos fizetésre hivatkozva. Ilyesfajta próbálkozásokat most sem lehet kizárni, bár a kisebb elfogadói jutalék és a rendszer elektronizáltsága miatt ennek csekélyebb az esélye. Azért érdemes leszögezni: sehol sem kérhetnek nagyobb összeget a SZÉP kártyás fizetésre hivatkozva, és nem írhatnak elő különleges feltételeket sem.