Fájdalmas sebet ejtene az uniós pénzmegvonás

Vágólapra másolva!
A kohéziós források megközelítőleg öt százalékát érinti az Európai Bizottság döntése, hogy 2013-tól vonják meg Magyarországtól támogatásai egy részét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fagyasszanak be közel 150 milliárd forintnyi Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette hiánycsökkentési kötelezettségeit - közölték szerdán Brüsszelben.

Az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési időszakára mintegy 25 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 7200 milliárd forint) állt Magyarország rendelkezésére, ezen belül összesen 9,6 milliárd euró (közel 2800 milliárd forint) származik a kohéziós alapból.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesítése szerint a kohéziós források háromnegyedét - több mint 2100 milliárd forintot - ítélték meg február közepéig különböző beruházásokra, kifizetve azonban csak a teljes összeg közel ötöde, 526 milliárd forint lett.

Nem valószínű

"Csekély esélyét látom annak, hogy az Európai Unió 2013-tól valóban megvonná hazánktól a kohéziós alapból Magyarországnak szánt pénzeket" - mondta az [origo]-nak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt., a legnagyobb magyar pályázati tanácsadó cég vezérigazgatója.

Essősy Zsombor szerint egy ilyen lépés óriási károkat okozna, hiszen több száz beruházás állna le. "A lépés fájdalmas sebeket ejtene Magyarországon, vállalkozások és magánemberek sorsa lehetetlenülne el" - tette hozzá a szakember, még a bizottság által javasolt pontos összeg nyilvánosságra kerülése előtt.

Ha valóban megszületik ez az eddig példa nélküli döntés, akkor egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, hogyan valósítanák meg. "Kérdés, hogy az eddig megítélt projektekre fizetnének-e, és csak az újakra nem, vagy valamennyi fejlesztést érintené a döntés. Beszéltem uniós szakértőkkel: öt ember ötfélét mond. Ez is arra utal, hogy még bizonytalan a dolog" - tette hozzá a vezérigazgató.

A bizottság döntésének ismertetése után Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos azonban hangsúlyozta, hogy a jelenleg futó projekteket nem érintené egy végleges döntés sem. A pénzmegvonás csak a jövőben megítélt forrásokra vonatkozna.

Közlekedés, környezetvédelem

Az Európai Unió alapvetően a kohéziós és strukturális alapokból biztosít támogatást a tagországoknak. Az 1993 létrehozott kohéziós alap a tagországok közötti fejlettségi különbségek mérséklésére szolgál, elsősorban közlekedési és környezetvédelmi beruházásokhoz ad pénzt. A kohéziós alap korábban már jóváhagyott része fedezi például a budapesti 4-es metróvonal első szakaszának vagy a főváros integrált szennyvízelvezetését biztosító beruházásnak a költségeit.

A strukturális alap az EU regionális politikájának, a területi különbségek kiegyenlítését segítő pénzügyi eszköze, elsősorban gazdaságfejlesztésre, a versenyképesség növelésére fordítható.