Európai Bizottság: 2012-ben nem lesz magyar növekedés

Orbán Viktor, politikai visszavonulás vagy államcsőd?
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság, ha csak kicsit is, de recesszióba süllyed 2012-ben.  Novemberben még enyhe növekedésre számított az EB.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) arra számít, hogy a magyar gazdaság nem fog növekedni 2012-ben. A csütörtökön közölt frissített előrejelzésében a Bizottság -0,1 százalékos növekedést, gyakorlatilag stagnálást jósol Magyarországnak. Tavaly novemberben még 0,5 százalékos növekedést látott reálisnak az EB.

Az előrejelzés szerint az első negyedév után javuló növekedés várható. Magyarországgal kapcsolatban emlékeztetett a bizottság arra, hogy tavaly, elsősorban a jó exportteljesítménynek köszönhetően bővült a gazdaság, mégpedig a friss előrejelzés szerint 1,7 százalékkal. A tavalyi év második felében a gazdaság ellenállóbbnak bizonyult a bizonytalanságokkal szemben, mint azt őszi előrejelzésének idején vélte a bizottság -írják az EB szakértői.

Malév, hitelek

A bizottsági elemzés több negatív és pozitív tényezőt sorol fel Magyarország esetében. A Malév csődje negatívan befolyásolhatja a szolgáltatások exportját, és növelheti az importot, de ezt a hatást az EB anyaga korlátozottnak látja.

Kedvezőtlen továbbá, hogy a végtörlesztések rosszul érintették a pénzügyi szektort, ez pedig hatással van a hitelkínálatra, azaz a bankok visszafogottan hiteleznek. Ennek negatív hatását valamelyest ellensúlyozza, hogy a költségek viseléséből az állami szektor is kiveszi a részét. A bérkompenzáció miatt pedig a vártnál mérsékeltebb teherrel kell a vállalkozásoknak számolnia - áll a jelentésben, amely a pozitívumok között említi a prognózis a Mercedes-gyár az év első felében várható indulását, ez pedig segítheti a növekedést.

Stagnálás Európában

A friss bizottsági előrejelzés az uniós tagálamokban összességében stagnálást, azaz nullaszázalékos növekedést jósol, az eurózónában 0,3 százalékos hanyatlás valószínűsít.

Az európai adósságválságában leginkább érintett országoktól várja a leggyengébb teljesítményt. A csődközelben lévő Görögországban 4,4, Portugáliában 3,3, Olaszországban 1,3, Spannyolországban pedig 1 százalékos hanyatlással számol Brüsszel. Hollandiában 0,9 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít a prognózis, amely szerint Magyarország Belgiummal lehet egy szinten, utóbbi államtól is szintén 0,1 százalékos visszaesést vár az EB.

Az uniós országok listáját utcahosszal vezeti Lengyelország, ahol 2,5 százalékos növekedésre van kilátás. Jó szereplést vár az EB még a balti országoktól, Észtországban 1,2, a Lettországban 2,1, Litvániában pedig 2,3 százalékkal gyarapodhat a gazdaság.

Le vannak maradva?

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is a Mercedes-gyárat tartja az idei növekedés egyik fontos pillérének. A szakember a bizottsági prognózisról általánosságban elmondta, hogy mintha késésben lenne a piaci folyamatokhoz képest. "Az Európai Bizottság ugyanis lerontotta a német GDP növekedésére vonatkozó prognózisát, miközben a német gazdaság kilátásait jelző mutatók az utóbbi hónapokban élénkülést jeleztek előre.

A nagyobb nemzetközi szervezetek, például az OECD vagy éppen az Európai Bizottság sokszor korábbi adatok alapján készíti el előrejelzését, ezért előfordult, hogy lemaradnak és nem a legfrissebb piaci folyamatok alapján becsülnek" - tette hozzá. Szerinte, ha a továbbiakban is javulás jeleznek előre a német mutatók, akkor az Európai Bizottság is pozitív irányba fogja módosítani az előrejelzését. Suppan szerint a piaci elemzők vegyesen ítélik meg a magyar gazdaság kilátásait, a stagnálás plusz, mínusz 0,5 százalék körül szóródnak a becslések. "Én az optimistábbak közé tartozom, pontosan az magyar gazdaságra nézve kulcsfontosságú német gazdaság élénkülését jósoló előrejelzések miatt" - fogalmazott a szakember.

Mindenki mást mond

A KSH múlt szerdán publikált 2011-re vonatkozó GDP-becslése szerint 1,4 százalékos lehetett a bővülés, a viszonylag kedvező adat alapján több elemző is arra számít, hogy Magyarország idén elkerüli a recessziót, de a várakozások különbözőek. Ezt jelzi, hogy a friss GDP-adat előtt megjelent előrejelzések egymástól jelentősen eltérő teljesítményt jósoltak.

Magyarországra vonatkozó GDP-előrejelzések

2012

MNB

0,1

Európai Bizottság

-0,1

Nemzetközi Valuataalap

0,3

OECD

- 0,6

EBRD

- 1,5

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly november végén megjelent prognózisában 0,6 százalékos visszaesést jósolt. Még pesszimistább az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, amely január végén közölte, 1,5 százalékkal csökkenhet a gazdasági teljesítmény. A Magyar Nemzeti Bank decemberben 0,1 százalékos növekedést, gyakorlatilag stagnálást jósolt. Az optimistábbak közé tartozik a Nemzetközi Valutaalap, amely legutóbbi országjelentésében a satgnálást alig meghaladó 0,3 százalékos bővülést jósolt 2012-ben.

Az előrejelzések közül a kormány a legbizakodóbb, 0,5 százalékos növekedési becslésével. Orbán Viktor miniszterelnök decemberben egy rendezvényen közölte, nem lesz egyszerű az idei év. Azt mondta, reális, ám nehezen elérhető célkitűzésnek tartja, hogy a magyar gazdaság 2012-ben ne csússzon recesszióba. A parlamentben pedig úgy fogalmazott, hogy a 2012-es év és főleg annak első fele olyan nehéz lesz, hogy "elő kell venni a viharkabátot".