Német pénzügyőrökkel erősít a görög adóhivatal

2012.02.26. 15:00

Görögországban német szakértők közreműködésével alakítják át a pénzügyi igazgatás rendszerét, a német állami tisztviselők mindenekelőtt az adóbehajtás hatékonyságának javításában igyekeznek segíteni.

Hétvégi német lapjelentések szerint eddig országszerte 160 tisztviselő jelentkezett önként, hogy részt vegyen az Európai Bizottság (EB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közösen kidolgozott programjában, melyhez a görög törvényhozás is megadta a hozzájárulást. A részvétel feltétele az angol nyelv ismerete, több tucat önkéntes azonban görögül is beszél - közölte a berlini pénzügyminisztérium a Wirtschaftswoche című gazdasági hetilappal.

A helyzet hasonlít a német újraegyesítéssel kialakult helyzetre, amikor a volt NDK-ban nyugatnémet szakértők közreműködésével építettek fel modern államigazgatást az összeomlott szocialista rendszer maradványaira. A fő különbség az, hogy Görögországban erősebb ellenérzés tapasztalható a németekkel szemben, mint a kilencvenes évek elején Németország keleti részén a nyugatnémetekkel szemben - véli Norbert Walter-Borjans, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányának pénzügyminisztere.

Görögországban az EB egy belső használatra szánt tanulmánya szerint az igen alacsony szintű adózási fegyelem miatt az állam évente 15-20 milliárd euró bevételtől esik el. Ugyanakkor a pénzügyi igazgatás sem eléggé hatékony, az adóbevételek 50 százalékát kitermelő 1000 legnagyobb adózót például szinte alig ellenőrzik, a behajtatlan adótartozások összértéke pedig 63 milliárd euró.

Az önkéntes német tisztviselők részvételével tervezett projektek heteken belül elkezdődnek, és több szakértőt nemcsak egy-egy ilyen munkára, hanem hosszabb távra helyeznek át Görögországba - írta a Welt am Sonntag nevű vasárnapi lap a berlini pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Az eurózóna gazdaságilag legerősebb államaként Németország a Görögország pénzügyi összeomlását megelőzni hivatott uniós mentőcsomagok legnagyobb finanszírozója. A német közvélemény jó ideje ellenzi, hogy újabb összegeket áldozzon a kormány erre a célra az adófizetők pénzéből, miközben kétséges, hogy a görögök valóban mindent megtesznek-e a talpra állás érdekében.

Hirdetésben kérnek támogatást

A hétvégén görög vállalatok egész oldalas újsághirdetésekben kértek támogatást a reformokhoz több nyugat-európai országban, így Németországban is. Az egyebek között a Piraeus Bank, az Aegean Airlines légitársaság és a Coca Cola Hellenic üdítőital-gyártó cég által közösen finanszírozott hirdetés felhívja a figyelmet arra, hogy Görögország elkötelezte magát a modernkori görög történelem legszigorúbb takarékossági programja mellett.

A program részeként 2009 és 2011 között a GDP 6,5 százalékának megfelelő nagyságú megszorítást hajtottak végre, a munkanélküliség meghaladta a 21 százalékot, és a görög gazdaság az idén már sorozatban ötödik évet tölti recesszióban. Ilyen körülmények között az európai partnerek támogatása létfontosságú, szükség van rá "mint a levegőre a lélegzéshez", hogy sikerüljön végre megtörni a visszaesés "ördögi körét" - áll a hirdetésben.KAPCSOLÓDÓ CIKKEK